Antena 3 CNN Actualitate Preşedintele comisiei medicale care l-a evaluat pe Şerban Ionescu: Actorul nu are neuroborelioză

Preşedintele comisiei medicale care l-a evaluat pe Şerban Ionescu: Actorul nu are neuroborelioză

Preşedintele comisiei medicale care l-a evaluat pe Şerban Ionescu: Actorul nu are neuroborelioză
Sursa foto: Foto: Mediafax
30 Mai 2012   •   18:56

Preşedintele comisiei medicale care l-a evaluat pe actorul Şerban Ionescu, prof. dr. Ovidiu Băjenaru, a declarat, miercuri, că acesta nu are neuroborelioză şi că în România asistăm la un fenomen îngrijorător al "epidemiei de diagnostic" legat de această boală, informează Mediafax.

"Din păcate, în România, mai ales în Bucureşti, asistăm la un fenomen care a devenit îngrijorător, respectiv «epidemia de diagnostic de neuroborelioză». Întrucât subiectul a fost deschis la ultimul congres de neurologie, ne-am interesat şi noi de unde vin astfel de informaţii şi am aflat un lucru îngrozitor şi surprinzător în acelaşi timp, şi anume că există un grup de persoane, dintre care nu toţi sunt medici, care sunt angajaţi în a eticheta oameni cu neuroborelioză, iar dintre persoanele care sunt medici, una în acest caz, niciuna nu este nici neurochirurg, şi nici specialist în boli infecţioase, adică oameni care au competenţa să diagnosticheze o neuroinfecţie", a spus prof. dr. Băjenaru.

Doctorul Băjenaru a explicat că nu toţi oamenii cu borelioză au neuroborelioză.

"Neuroborelioză ajung să aibă între cinci şi maximum 12% dintre cei care au fost infestaţi cu borelia", a precizat acesta.

Specialistul a subliniat şi că există criterii de diagnostic, în primul rând clinic, care se asociază cu o serie de teste de laborator făcute în unităţi acreditate conform ghidurilor de diagnostic şi tratament europene.

"De asemenea, testele de laborator folosite sunt neacreditate. În toate testele pe care noi le-am verificat, testele sunt negative şi, chiar dacă ar fi fost pozitive, într-un laborator acreditat testele nu pun diagnostic. Se ştie că, în populaţia normală, între 12 şi 20% din aceasta poate exista serologie pozitivă, de aceea toate datele trebuie coroborate cu tabloul clinic. Nu are niciun fel de susţinere toată această isterie făcută de acest grup de indivizi", a mai spus prof. dr. Băjenaru.

Potrivit lui Băjenaru, este "dramatic şi inacceptabil ceea ce se întâmplă la nivel social, adică un grup de indivizi fără niciun fel de competenţă, unii şi fără activitate medicală, să pună un astfel de diagnostic şi, mai ales, să trateze".

Ovidiu Băjenaru a mai spus că, în cazul sclerozei multiple, această isterie este şi mai tragică.

Şerban Ionescu a fost transportat, miercuri, cu un avion privat, la o clinică din Germania, actorul fiind însoţit pe durata zborului spre Munchen de un echipaj SMURD.

×
Subiecte în articol: capusa epidemie serban ionescu actor
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close