Antena 3 CNN Actualitate Preţul medicamentelor va creşte chiar şi de 9 ori după modificarea sistemului de compensare

Preţul medicamentelor va creşte chiar şi de 9 ori după modificarea sistemului de compensare

Preţul medicamentelor va creşte chiar şi de 9 ori după modificarea sistemului de compensare
04 Iun 2010   •   11:51


După tăierea pensiilor cu 15%, bătrânii sunt loviţi şi de proiectul de modificare a sistemului de compensare. Pentru medicamentele compensate, pensionarii vor plăti cu 40% mai mult. În unele cazuri, preţul medicamentelor creşte de nouă ori.

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a propus un proiect de modificare a sistemului de compensare. Noul sistem ar trebui să intre în vigoare de la 1 iulie. Producătorii de medicamente estimează că 5 milioane de români vor fi afectaţi de modificări.

Produsele cele mai folosite de pacienţi vor fi compensate în proporţie de aproape 100%. În cazul medicamentelor abia intrate pe piaţă, care sunt mai scumpe, compensarea va fi aproape zero, susţin reprezentanţii CNAS, citaţi de Evenimentul Zilei.

O soluţie ar fi ca pacienţii să treacă la tratamente mai ieftine, de acum 30 de ani. Însă dacă se renunţă la medicamentele cu care pacienţii sunt stabilizaţi, pot apărea efecte adverse. Mai mult, pacienţii care nu-şi vor mai permite să-şi continue tratamentele vor fi spitalizaţi pentru a fi îngijiţi corespunzător.

Producătorii spun că cei mai afectaţi de scumpiri vor fi bolnavii care suferă de boli cardiovasculare, cei cu diabet, afecţiuni respiratorii şi cu boli ale sistemului nervos.

Medicii susţin că noul sistem de compensare va duce la renunţarea la ghidurile terapeutice folosite astăzi în tratarea multor boli.

Antena 3




×
Subiecte în articol: pensii reducere medicamente pret
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close