Antena 3 CNN Actualitate Preţurile apartamentelor scad vertiginos. Urmează chiriile

Preţurile apartamentelor scad vertiginos. Urmează chiriile

Preţurile apartamentelor scad vertiginos. Urmează chiriile
06 Noi 2008   •   19:28

În şase luni preţurile apartamentelor vechi din Bucureşti au pierdut până la o treime din valoare şi, sunt deja zone în care apartamenetele au ajuns la valoarea de anul trecut. În acelaşi timp chiriile cresc. Speriaţi de perspectiva unor credite mai scumpe, bucureştenii nu se mai arunca sa ajungă robii ratelor la casă. În ultimile şase luni preţurile apartamentelor vechi au scăzut în Bucureşti mai ceva ca în Manhattan. În sectorul unu preţul mediu al unui apartament vechi încă este peste 1878 de euro pe metrul pătrat, dar în şase luni a scăzut cu 20%.
Situaţia este similară şi în sectorul doi dar şi în sectorul 3 care a scăzut pe medie cel mai puţin. Dincolo de media statistică realitatea arată evoluţii foarte diferite între TITAN şi zona Unirii. Ideea este că unii îşi mai permit să cumpere, alţii mai puţin.
Dezastrul se simte însă în sectoarele cinci şi şase. Preţul unui apartament vechi a ajuns la doar 1.300 de euro pe metrul pătrat. Dar preţurile încă se mişcă iar vechile argumente ale creşterilor de preţ din ultimii ani sunt azi ridicole.
Preţul apartamentului dintr-un cartier muncitoresc s-a corectat diferit căci în boomul ultimilor ani, poate un apartament din Militari a crescut nejustificat de mult faţă de unul din Sălăjan. Argumente de felul aici s-a mai făcut un mall sau un hipermarket nu prea mai au relevanţă când lumea nu mai are bani.
În cartierele mai selecte vânzătorii încă rezistă bine. Chiar dacă în sectorul 1 de exemplu preţul a pierdut 20% încă se ţine la preţ iar acesta rămâne peste nivelul de anul trecut.
În acelaşi timp numărul celor care vor să stea cu chirie creşte. În Bucureşti sunt acum cu 20% mai mulţi chiriaşi decât anul trecut.
În mod clar, cererea mai mare de locuinţe în chirie a influenţat tarifele care au şi crescut uşor. Dar specialiştii spun că asta este o anomalie care nu va dura pentru că este de neconceput o chirie mai scumpă la un apartament mai ieftin. În mod tradiţional chiria lunară pentru un apartament era aproximativ egală, sau cel puţin corelată cu rata lunară pe care o dădeai la bancă dacă îţi cumpărai apartamentul respectiv.
Observator

×
Subiecte în articol: locuinte blocuri
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close