Primăria Buzău se pregăteşte să implementeze un proiect pilot prin care apele uzate de la staţia de epurare a oraşului să fie folosite în irigaţii, în loc să mai fie deversate în râul Buzău. Sunt aproximativ 30.000 de hectare de teren agricol care au nevoie acută de apă, fiind afectate serios de secetă.
Înainte însă ca programul pilot să fie aplicat, la Primăria Buzău a fost organizată o dezbatere la care au participat mai mulţi fermieri din zonă dar şi autorităţi locale din cinci comune.
Proiectul pilot de utilizare a apei uzate din staţia de epurare Buzău este inspirat din experienţa altor ţări europene. Momentan, însă, e încă în faza de studiu de prefezabilitate.
„Vom face prima acumulare cu mai multe bazine astfel încât să începem o epurare naturală, care înseamnă decantarea de metale grele, aerare, preluare dintr-un bazin în alt bazin”, spune Nicolae Mărăcine, inginer proiectant.
Epurarea apei uzate, proiect de milioane de euro
Cele 10 milioane metri cubi de apă epurată care sunt aruncate acum în Buzău ar urma ca în mai puţin de 2 ani şi jumătate să ajunga pe câmpurile agricole.
„Traseul conductei trebuie foarte bine gândit ca să ocolim nişte impedimente. Traversăm şosea sau căi ferate şi mai ales trebuie avut în vedere şi suprafeţele de teren arabil”, a declarat Ion Enache, primar Cilibia, Buzău.
Valoarea unui astfel de proiect se ridică la câteva milioane de euro, bani care ar putea fi atrași prin intermediul Programului Național de Redresare și Reziliența.