Antena 3 CNN Actualitate Profilul criminalului Gheorghe Moroşan, analizat de un medic psiholog: ''Asistăm cumva la un sindrom Stockholm''

Profilul criminalului Gheorghe Moroşan, analizat de un medic psiholog: ''Asistăm cumva la un sindrom Stockholm''

Ioana Tănase, psiholog în cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă Bagdasar Arseni, a vorbit despre comportamentul criminalului Gheorghe Moroşan.

Profilul criminalului Gheorghe Moroşan, analizat de un medic psiholog: ''Asistăm cumva la un sindrom Stockholm''
de Georgiana Adam    |    04 Mar 2021   •   00:33

Dr. Ioana Tănase, psiholog clinician, a vorbit în exclusivitate la Antena 3 despre Gheorghe Moroşan, criminalul de la Oneşti care a îngrozit o ţară întreagă, după ce a sechestrat şi ucis doi muncitori.

''Mă uitam şi când i s-a luat interviul fiicei din Germania. Acolo este cumva o suferinţă colectivă a familiei respective în ceea ce privea pierderea şi nedreptatea ce li s-a făcut, dar aş putea să spun, că de-a lungul acestor ani, criminalul a fost ca o cronică a unei răzbunări anunţate, de fiecare dată, când el ameninţa pe o reţea de socializare. Am sesizat acolo când era pe balcon şi a spus două ore.

Deci, sumarizarea făcută de el în toate acele apariţii, era nevoia lui de a se victimiza, dar în acelaşi timp de a evidenţia nedreptatea făcută. Iată că în acest moment a clarificat două ore. În acel moment eu zic că trebuia să se ia cât se poate de în serios acest termen, pentru că din păcate, sub apreciarea acestei tipologii de oameni care strâng şi acumulează frustrări, dorinţa de a demonstra că ei au fost nedreptăţiţi. Aş vrea să mai completez ceva. Soţia poate că nu a fost direct implicată în acest faptă, dar cu siguranţă, toată lumea trebuie să ţină cont de motivaţia comună, motivaţia acestei familii. Adică, au plecat la drum împreună.

Ioana Tănase, psiholog: ''El a încercat să rezolve nedreptatea făcută soției, pentru că ea pierduse casa''

Ea a fost executată, adică din cauza prejudiciului avut la societatea respectivă. Tot acest transfer afectiv a fost ca o proiecție, numai conta cine era. Nu mai contează cine plătește. În mintea omului acesta a fost că trebuie să își rezolve problema. Și atunci, dacă inițial m-am gândit la un raptus afectiv, adică fac fie ce-oi face, ca să revenim la impulsivitatea pe care o numea domnul avocat, aș fi fost de acord până la un moment dat, dar dacă intra și pur și simplu acționa (...)

''A vrut cumva, să fie foarte credibil. El a cerut oamenilor legii să îl ia în serios''

Dacă este după aspectul comportamental pe care îl are şi atitudinea pe care a avut-o. Din punct de vedere al antecedentelor putem descoperi că are trăsături accentuate de o personalitate antisocială, dacă ne gândim că a furat, a avut dosar penal pentru anumite lucruri mai puţin grave să zicem, dar acţiuni împotriva legii. El, cumva era o peroanalitate structurată pentru a nu respecta legea, ca mai târziu să aibă acea condamnare pentru vătămare corporală gravă. Ne întrebăm, dacă ştii acest trecut al lui, dacă ai în faţă dosarele de condamnare, zece ani, oricui ar putea spune că această alimentare continuă făcută în această familie de către părintele care reprezenta autoritatea în acea familie.

''Asistăm cumva la un sindrom Stockholm''

(...) El avea motivaţia să recupereze ceea ce a pierdut. Nu era o afinitate sentimentală. Totul se reduce la material, adică am pierdut ceva, mi s-a făcut o nedreptate. S-ar putea să fie nevoia lui de a demonstra soţiei'', a explicat Ioana Tănase, medic psiholog.

Gheorghe Moroșan, bărbatul în vârstă de 68 de ani din Onești, care i-a ucis pe cei doi muncitori care renovau apartamentul din care fusese evacuat, promite de mai mulți ani că se va răzbuna cu arma.

Bărbatul a amenințat, în mai multe rânduri, că își va face singur dreptate cu arma, după ce a fost evacuat din apartament.

Acesta a postat mai multe filmulețe pe rețelele sociale în care și-a povestit toate problemele. 

Citiţi şi: El este criminalul din Onești! A amenințat în nenumărate rânduri că își va face dreptate cu arma

 

×
Subiecte în articol: profil Gheorghe Moroşan Sinteza Zilei
Parteneri
Alocațiile pentru copii cresc în România! Când vor fi majorate
x close