Proiect pilot pentru creşterea numărului de câini însoţitori pentru nevăzători

de D.G.    |    28 Apr 2015   •   15:04
Proiect pilot pentru creşterea numărului de câini însoţitori pentru nevăzători lumeanimalelor.ro

Autoritatea Naţională pentru Persoanele cu Dizabilităţi va demara un proiect pilot prin care ar urma să crească numărul de câini însoţitori, iar în paralel va începe şi o campanie de informare privind protecţia drepturilor persoanelor cu handicap, a anunţat, marţi, ministrul Muncii, Rovana Plumb.

Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice informează că ministrul Rovana Plumb s-a întâlnit, marţi, cu reprezentanţii Federaţiei Europene a Câinilor Însoţitori pentru Persoanele Nevăzătoare, anunţând că instituţia pe care o conduce va demara un proiect pilot care vizează creşterea numărului de câini însoţitori pentru persoanele nevăzătoare.

"Anul trecut, în Parlament, a fost votată legea care prevede dezvoltarea unor servicii de asistenţă vie pentru nevăzători. Câinii însoţitori reprezintă un sprijin real pentru persoanele cu dizabilităţi. Vom demara, prin intermediul Autorităţii Naţionale pentru Persoanele cu Dizabilităţi (ANPD), un proiect pilot prin care să creştem numărul de câini însoţitori. De asemenea, ANPD are toată susţinerea Ministerului Muncii pentru transpunerea legii privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilităţi", a declarat ministrul Muncii.

Potrivit sursei citate, în cadrul întâlnirii, demnitarul a mai spus că, odată cu programul pilot, se va demara o campanie de informare care să promoveze prevederile Legii numărul 55/2014 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, cu accent pe partea care reglementează câinii însoţitori, recunoscând că multe companii, magazine, instituţii publice nu cunosc reglementările legii şi astfel se creează o serie de probleme.

Preşedintele Federaţiei Europene a Câinilor Însoţitori pentru Persoanele Nevăzătoare, David Adams, a explicat că programul câinilor însoţitori reprezintă o metodă extrem de utilă pentru reintegrarea persoanelor cu dizabilităţi în societate şi că anual se fac progrese însemnate, însă este foarte important ca programul să fie sprijinit de către autorităţi.

Parteneri
x close