Antena 3 CNN Actualitate Proiect: Şoferii care conduc maşini fără cauciucuri de iarnă ar putea rămâne fără carnet

Proiect: Şoferii care conduc maşini fără cauciucuri de iarnă ar putea rămâne fără carnet

Proiect: Şoferii care conduc maşini fără cauciucuri de iarnă ar putea rămâne fără carnet
Sursa foto: Foto: Observator
16 Ian 2011   •   15:03

N-ai cauciucuri de iarnă, rămâi fără carnet. Asta prevede un nou proiect al Ministerului Transporturilor. Şoferii care nu-şi vor echipa maşinile cu cauciucuri de iarnă ar putea primi până la 20 de puncte penalizare, amendă, dar şi reţinerea certificatului de înmatriculare al maşinii. În toamna anului trecut, ministrul Anca Boagiu propusese obligativitatea anvelopelor de iarnă, dar ulterior s-a renunţat la idee.

Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii (MTI) a lansat în dezbatere publică un nou proiect de ordonanţă care prevede obligativitatea echipării autovehiculelor cu anvelope de iarnă în sezonul rece şi estimează că statul va încasa TVA de 445 milioane euro din vânzările de cauciucuri, informează Mediafax.
  
Ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, a prezentat în luna noiembrie un proiect potrivit căruia posesorii tuturor categoriilor de vehicule vor fi obligaţi să echpeze maşinile cu anvelope de iarnă, prevedere la care s-a renunţat ulterior, iar măsura a rămas să se aplice doar în cazul transportatorilor.
  
Conform proiectului actual, conducătorii vehiculelor care nu sunt dotate cu anvelope de iarnă în sezonul rece vor fi penalizaţi cu 9 până la 20 de puncte, amendă şi reţinerea certificatului de înmatriculare sau înregistrare al maşinii.

 

  
În cazul vehiculelor cu masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone şi al celor de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, maşina trebuie echipată cu anvelope de iarnă pe axele de tracţiune şi/sau să aibă montate pe aceste roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante omologate.
  
În nota de fundamentare a proiectului se precizează statul ar putea încasa 445 milioane reprezentând TVA din vânzarea anvelopelor.

Suma necesară echipării parcului lui auto care aparţine instituţiilor statului a fost evaluată la aproximativ 28 milioane euro.
  
O altă prevedere stabileşte că în cazul utilizării unui vehicul care prezintă defecţiuni tehnice majore şi/sau periculoase se suspendă dreptul de utilizare a maşinii prin reţinerea plăcuţelor cu numărul de înmatriculare, a certificatului de înmatriculare şi prin anularea inspecţiei tehnice periodice, aplicându-se şi sancţiunea contravenţională. Actele şi plăcuţele de înmatriculare se restituie, la cerere, după prezentarea dovezii privind efectuarea unei noi inspecţii tehnice.
  
În cazul accidentelor rutiere care au avut drept consecinţe degradarea şi/sau distrugerea elementelor care fac parte integrantă din drum, asiguratorul vehiculului şi proprietarul vor suporta costurile intervenţiei de reparare.
  
"Şoferii nu sunt obligaţi să aibe anvelope de iarnă, dar dacă vor provoca un accident, vor derapa sau vor bloca drumul vor plăti amenzi, precum şi cheltuielile de degajare a drumului. Amenzile sunt înttre 4 milioane şi 20 de milioane de lei vechi. Totodată, în cazul deteriorării maşinii într-un accident, proprietarii nu vor mai fi despăgubiţi de companiile de asigurare dacă nu au maşinile echipate corespunzător", declara la sfârşitul anului trecut Ministrul Transporturilor, Anca Boagiu.
  
Totodată, dacă operatorii rutieri utilizează vehicule neomologate,  iar aceasta are drept consecinţă blocarea unui sector de drum, operatorul va fi obligat să suporte costurile intervenţiei de degajare a sectorului de drum afectat, potrivit noului proiect.

×
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close