Antena 3 CNN Actualitate Proiect unic în România. Prima rețea de peșteri speoturistice din țară

Proiect unic în România. Prima rețea de peșteri speoturistice din țară

Proiect unic în România. Prima rețea de peșteri speoturistice din țară
24 Feb 2016   •   15:55
Zece peșteri din Munții Apuseni vor fi pregătite pentru speoturism, în cadrul unui proiect unic în țară, derulat de către Centrul pentru Arii Protejate și Dezvoltare Durabilă (C.A.P.D.D.) Bihor. Această rețea de peșteri speoturistice din România va fi realizată cu sprijin financiar elvețian, scrie Agerpres.

"Vor fi niște peșteri cu parcurs de aventură. Se vor putea vizita la cerere de către oricine care are o minimă condiție fizică. Vrem să scoatem și speoturismul în lume, nu numai vizitarea peșterilor amenajate. Oricine poate să fie primit atâta timp cât își asumă că are condiția fizică să parcurgă o peșteră în care trebuie să folosești și tehnică de speologie, adică hamuri, corzi și altele. Peșterile au diferite grade de dificultate, sunt unele foarte ușor de parcurs, te sprijini de pereți ici-colo sau să mai treci prin patru labe, dar sunt altele cu trasee de apă, cu cascade, mai dificile", a declarat, pentru AGERPRES, Andrei Acs, coordonatorul proiectului.

Toate cele zece peșteri incluse în prima rețea de peșteri speoturistice se află pe teritoriul sitului Natura 2000 Defileul Crișului Repede-Pădurea Craiului, pe care centrul îl administrează, fiind arie protejată de interes european.

Primii turiști care vor dori să viziteze aceste peșteri o vor putea face din vara anului 2017, deoarece până atunci echipa de proiect va trebui să efectueze studii privind patrimoniul speologic și potențialul de risc al acestor obiective. De asemenea, vor fi elaborate planurile de management și vor fi instruiți ghizii și personalul administrativ.

"Astfel vom cunoaște capacitatea de suport pentru fiecare peșteră, adică numărul de turiști ce ar putea intra într-o anumită perioadă (n. red. — lună, an) pentru a nu afecta mediul. Va urma o minimă echipare pentru siguranță a peșterilor pentru speoturism, deoarece peșterile nu vor fi vizitabile la pas, cum e Farcu sau Meziad, ci vor fi cu tehnică speo și cu ghizi specializați", a precizat Andrei Acs. Prin proiect vor mai fi realizate și pachete de promovare a acestor noi obiective turistice, un produs specific de ecoturism ce va fi inclus în oferta unor turoperatori. Prin reglementarea accesului în peșterile speoturistice, C.A.P.D.D. Bihor își propune să ofere un model de urmat, aplicabil și în cazul altor peșteri din România.

Fiecare speoturist sau grupul respectiv vor trebui să se anunțe în prealabil, pe pagina centrului — www.padureacraiului.ro, unde se poate urmări și proiectul, pentru a i se oferi un ghid specializat și pentru un mini-instructaj la intrarea în peșteră.

Proiectul "Prima rețea de peșteri speoturistice din România — model de valorificare durabilă a patrimoniului carstic" se desfășoară în perioada 15 februarie 2015 — 14 mai 2017, având o valoare totală de 84.387 franci elvețieni, fiind cofinanțat printr-un grant din partea Elveției, prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană Extinsă. Cele zece peșteri vizate de proiect sunt Ciur Ponor, Craiului, Vântului, Bătrânului, Gălășeni, Hârtopul Bonchii, Doboș, Grueț, Moanei și Osoi.

×
Subiecte în articol: Muntii Apuseni
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close