Antena 3 CNN Actualitate Protest spontan al minerilor din Valea Jiului. Ortacii au refuzat să intre în mină, nemulțumiți că le întârzie salariile

Protest spontan al minerilor din Valea Jiului. Ortacii au refuzat să intre în mină, nemulțumiți că le întârzie salariile

Minerii de la Exploatarea minieră Vulcan au refuzat să intre în mină, vineri, la schimbul I. Oamenii sunt nemulțumiți de faptul că le întârzie salariile și au cerut să discute cu cei din conducere.

Protest spontan al minerilor din Valea Jiului. Ortacii au refuzat să intre în mină, nemulțumiți că le întârzie salariile
de Dana Musceleanu    |    25 Iun 2021   •   09:44

Zeci de mineri de la mina Vulcan din Valea Jiului, județul Hunedoara, au refuzat să mai intre în subteran să extragă cărbune, potrivit Hunedoara TV. Oamenii protestează pentru faptul că ar fi trebuit să primească venitul lunar pe data de 20 ale lunii, dar acesta întârzie.

La fața locului s-a deplasat administratorul Complexului Energetic Hunedoara care a stat de vorbă cu minerii. În urma discuțiilor se pare că s-a ajuns la o înțelegere, iar patronul le-ar fi promis oamenilor că își vor primi salariile pe carduri în cursul zilei de astăzi. 

Cu toate acestea, minerii au refuzat în continuare să intre la lucru, fiind neîncrezători că își vor primi drepturile salariale. 

Protestele minerilor, tot mai dese 

În luna martie a acestui an peste 160 de mineri s-au blocat în mina din Crucea, județul Suceava, singura din România care exploatează uraniu. Și ei au susținut atunci că nu și-au mai primit salariile încă de la începutul anului și nici banii pe suplimentul de hrană, în valoare de 30 de lei pe zi. 

Tot în martie, peste 100 de mineri au intrat în greva foamei la Complexul Energetic Oltenia, principala lor revendicare fiind reducerea vârstei de pensionare pentru salariații din producție. De asemenea, oamenii au cerut ca Guvernul să plătească certificatele de carbon pentru că altfel termocentralele pe cărbune vor fi închise. 

Și în luna aprilie protestele au continuat. Șapte mineri din cadrul Compleului Energetic Oltenia au protestat în București, intrând în greva foamei până când cineva îi va asculta iar revendicările sunt îndeplinite. Oamenii au fost din nou nemulțumiți de lipsa de reacție din partea guvernanților față de reducerea vârstei de pensionare de la 65 la 55 de ani. 

Bani de la guvern pentru Valea Jiului

Joi, după prânz, ministrul Muncii Raluca Turcan a anunțat că va mai prelungi perioada prin care le acordă sprijin angajaților de la Complexul Energetic din Hunedoara. „Prelungim cu încă o lună sprijinul acordat minerilor din Valea Jiului, suma de 14 milioane de lei, alocată în acest scop, fiind suplimentată astăzi (n.r. joi 24 iunie) printr-o hotărâre de Guvern la bugetul Ministerului Muncii. Acești bani vor putea acoperi creanțele salariale pentru aproximativ 4000 angajați ai Complexului Energetic Hunedoara aflat în insolvență. Pentru a putea acorda acest sprijin, a fost deja modificată legislația prin extinderea de la 4 luni consecutive, la 5 luni consecutive a perioadei în care se suportă creanțele salariale și alte drepturi bănești datorate și neachitate salariaților. De asemenea, o altă modificare legislativă deja operată vizează extinderea plafonului în limita căruia se suportă creanțele salariale de la 4 salarii medii brute pe economie pentru fiecare salariat, la 5 salarii medii brute pe economie. Ajutorul acordat de Guvern minerilor din Valea Jiului în ultimele 4 luni a fost de aproape 62 de milioane lei, dintre care 52 de milioane lei pentru salarii și 9,8 milioane lei pentru tichete de masă și transport”, a precizat Raluca Turcan.

×
Subiecte în articol: Valea Jiului vulcan greva mineri
Parteneri
Cod galben de vijelii și viscol! 28 de județe sunt vizate
x close