Antena 3 CNN Actualitate Proteste în București și în țară. Peste 140.000 de manifestanți sâmbătă seara în Piaţa Victoriei

Proteste în București și în țară. Peste 140.000 de manifestanți sâmbătă seara în Piaţa Victoriei

Proteste în București și în țară. Peste 140.000 de manifestanți sâmbătă seara în Piaţa Victoriei
04 Feb 2017   •   19:50

Peste 140.000 de manifestanţi s-au aflat sâmbătă în Piaţa Victoriei din Capitală pentru a cincea zi de proteste în fața Guvernului. Peste 25.000 de oameni au participat, sâmbătă seara la un marş organizat în Bucureşti şi au făcut un lanţ uman în jurul Palatului Parlamentului. Protestatarii au scandat "Refuz, refuz acest abuz”, "Hoţii” şi "Ruşine să vă fie”. Zeci de mii de oameni au ieşit şi în alte oraşe din ţară: la Sibiu sunt peste 25.000 de oameni, sunt peste 20.000 de manifestanţi la Timişoara, peste 10.000 la Iaşi, Constanţa şi Braşov, scrie news.ro.

Deşi premierul Sorin Grindeanu a anunţat că în şedinţa Executivului de duminică ordonanţa de urgenţă privind modificarea Codurilor penale va fi abrogată duminică, manifestanţii scandează împotriva Guvernului şi fluieră.

40.000 la Cluj

Numărul protestatarilor care mărşăluiesc sâmbătă seară pe străzile din Cluj-Napoca a crescut, în ultima oră, de la aproximativ 30.000, la peste 40.000 de persoane, potrivit estimărilor jandarmilor, scrie Agerpres.

În jurul orei 21,30, protestatarii au ajuns la gară, cu intenţia de a-i conduce la tren pe studenţii care ar urma să plece spre Bucureşti, cu scopul de a participa la mitingul de duminică din Capitală.

Mitingul de la Cluj a început la ora 18,00, în Piaţa Unirii, când erau aproximativ 100 de oameni, numărul protestatarilor crescând foarte mult pe traseul marşului de protest.

25.000 pe stradă la Sibiu

Protestatarii s-au reîntors în Piaţa Mare din Sibiu, scrie tribuna.ro. Mii de vuvuzele răsună în Piaţa Mare din Sibiu. Un saxofon, tobe, dar şi alte instrumente se regăsesc în arsenalul manifestanţilor.

"În ţara asta ca un tren fără haltă, rămânem întotdeauna toţi laolaltă", scrie pe una dintre pancarte.

Mai multe termosuri cu ceai cald aduse de un grup de tineri au fost oferite participanţilor la mişcările de protest.

20.000 la Timișoara

Peste 20.000 de manifestanţi, prezenţi în Piaţa Victoriei din Timişoara, au primit cu explozie de bucurie anunţul premierului Sorin Grindeanu privind abrogarea OU, însă mulţi dintre ei spun că rămân sceptici, ''până nu văd negru pe alb''.

''Nu cedăm, nu cedăm'', a scandat mulţimea, care a cerut în continuare ''DNA să vină să vă ia''.

De la ora 19,00 numărul manifestanţilor a crescut continuu în piaţa centrală a Timişoarei, grupuri masive continuând să vină şi acum din toate cartierele oraşului, chiar şi după anunţul premierului.

Vremea bună le-a permis părinţilor să rămână cu cei mici în piaţă, să se plimbe, mai ales că sunt tonete care împart ceai cald, gratuit, oamenilor, iar tineri au pornit cu tăvile cu pahare cu ceai printre protestatari, în timp ce un grup de bărbaţi au început să sune din buciume.

Manifestanţii vor ''răsplată pentru cei care au furat noaptea, ca hoţii''.

Potrivit organizatorilor, în piaţă sunt peste 25.000 de oameni.

8.000 la Constanța

După aproximativ o oră de marş pe principalele bulevarde ale Constanţei, coloana de protestatari, însumând peste 8.000 membri, a ajuns la sediul Organizaţiei judeţene PSD de pe Bulevardul Alexandru Lăpuşneanu unde au scandat lozinci cerând transparenţă decizională guvernului şi susţinerea luptei anticorupţie.

Manifestanţii, cu preponderenţă tineri, scandează "Hoţii, hoţii!", "Hoţia, hoţia, să-nfunde puşcăria!", "Cine sunteţi voi, să treceţi peste noi?". Alţii poartă pancarte pe care se poate citi: "Prima oară-n viaţă, am ieşit în piaţă, ţara o iubesc, de asta protestez. # VremAnulare!"

Iniţiatorii protestelor susţin că protestele vor continua, conform programului, chiar dacă premierul Sorin Grindeanu a anunţat abrogarea OUG de modificare a Codurilor penale. A

6.000 la Ploiești

Peste 6.000 de persoane mărşăluiesc sâmbătă seara pe străzile Ploieştiului, într-un cartier de blocuri, pe traseu continuând să se alăture şi alţi manifestanţi.

Protestatarii şi-au dat întâlnire în centrul oraşului, în faţa Palatului administrativ, de unde au plecat apoi în marş spre sediul PSD, pe care l-au pichetat timp de aproape 60 de minute, iar apoi ulterior coloana a plecat către cartierul de nord al oraşului.

Pe traseu, mii de persoane s-au alăturat celor ieşiţi deja pe stradă, astfel că numărul manifestanţilor depăşeşte 6.000, alţi ploieşteni continuând să li se alăture pe drum.

Manifestanţii se deplasează printre blocuri, iar locatarii ies la balcoane, îi filmează, îi salută şi flutură steaguri în semn de solidaritate.

Coloana este însoţită de forţele de ordine, nefiind raportate incidente.

3.000 de oameni la Pitești

Aproximativ 3.000 de oamenii participă, sâmbătă seară, la un nou protest organizat la Piteşti faţă de aprobarea ordonanţei de urgenţă privind modificarea Codului penal şi Codului de Procedură penală.

Protestatarii s-au strâns iniţial în Piaţa Vasile Milea din centrul municipiului, în faţa sediului Instituţiei Prefectului Argeş, unde au scandat "Vrem justiţie, nu corupţie", "Hoţii" şi "PSD, ciuma roşie".

Oamenii au plecat ulterior în marş prin zona pietonală din centrul municipiului până în piaţa din faţa Primăriei Piteşti, apoi s-au întors pe acelaşi traseu.

Acţiunea de protest a fost organizată prin intermediul reţelelor de socializare şi se desfăşoară în baza unei autorizaţii eliberate de autorităţile locale

7.000 la Galați

Peste 7.000 de persoane au mărşăluit pe străzile din centrul municipiului Galaţi şi au protestat sâmbătă seara în faţa Prefecturii, potrivit informaţiilor furnizate de Inspectoratul Judeţean de Jandarmi.

Manifestanţii, nemulţumiţi de actele normative promovate de Guvern în legătură cu modificarea codurilor penale şi graţierea au huiduit şi au strigat "PSD ciuma roşie", "DNA să vină să vă ia", "Anulaţi, nu abrogaţi", "Vrem respect, într-un stat de drept".

Oamenii au agitat drapele naţionale dar şi steaguri ale Uniunii Europene şi au afişat pancarte cu mesaje diverse, precum "În sesiunea asta pică doar ordonanţa", "Drag ne-ai fi la puşcărie", "Să vă fie frică, tineretul se ridică", "Dragnea nu uita, România nu-i a ta" sau "Stai calm vecine, că protestez eu pentru tine".
 

20.00: Aproximativ 40.000 de protestatari, conform unor surse oficiale, care au mărşăluit pe străzile Capitalei au revenit, sâmbătă seară, în Piaţa Victoriei, în faţa sediului Guvernului.

Ei au fost aplaudaţi de către cei care au rămas în piaţă.

Din acest loc au plecat în marş după ora 16,00, au trecut pe la Universitate, Piaţa Unirii, apoi au înconjurat Palatul Parlamentului.

La întoarcere, în Piaţa Revoluţiei, au ţinut un moment de reculegere în cinstea celor care au murit în Revoluţia din 1989, au scandat lozinci folosite şi în 1989 şi au cântat Imnul Naţional.

19.30: Coloana de manifestanţi a trecut de Piaţa Revoluţiei, sâmbătă seară, unde în faţa Ministerului de Interne aceştia s-au oprit, s-au aşezat şi au ţinut un moment de reculegere în cinstea celor care au murit în Revoluţia din 1989.

Oamenii au scandat lozinci folosite şi în 1989 şi au cântat Imnul Naţional.

În faţa statuii lui Carol I, au strigat: "Cinste lor, cinste lor, cinste lor, eroilor!".

Manifestanţii se îndreaptă către Piaţa Victoriei, de unde au pornit în marş în jurul orei 16,00 către Palatul Parlamentului.

Potrivit unor surse oficiale, circa 20.000 de persoane participă la marşul din Bucureşti.

19.00: Protestatarii din Capitală au înconjurat, sâmbătă seară, Palatul Parlamentului şi au strigat lozinci antiguvernamentale.

Nu s-a putut face un lanţ uman în jurul clădirii, aşa cum s-a intenţionat.

Toate porţile de acces în interiorul curţii Palatului Parlamentului sunt închise şi păzite de jandarmi.

Conform Poliţiei Rutiere, sunt închise arterele: 13 septembrie, Libertăţii, Izvor, Naţiunile Unite şi Calea Victoriei de la Kogălniceanu.

Coloana de manifestanţi se va îndrepta către Piaţa Victoriei, de unde au plecat, pe traseul bulevardul Naţiunile Unite - Calea Victoriei.

Având în vedere manifestările publice ce se desfăşoară în mai multe zone din Bucureşti, Poliţia Capitalei solicită le conducătorilor auto să respecte cu stricteţe semnalele poliţiştilor.

"Precizăm că aceste manifestări sunt dinamice şi poliţiştii acţionează pentru protejarea coloanelor aflate în deplasare, în vederea evitării oricărui incident. Rugăm participanţii la trafic să dea dovadă de calm şi să respecte indicaţiile poliţiştilor", precizează Poliţia Capitalei.

18.00: Protestatarii din Capitală încep să se adune, sâmbătă seară, în jurul orei 18,00, la Palatul Parlamentului, unde urmează să formeze un lanţ uman în jurul clădirii.

17.00: Coloana de manifestanţi formată în Bucureşti de la Piaţa Victoriei se îndreaptă, sâmbătă după-amiază, către Piaţa Universităţii. Oamenii sunt flancaţi de jandarmi. Se scandează lozinci antiguvernamentale şi anti-PSD. "Democraţie, integritate, nu imunitate", scrie pe un banner pe care îl poartă cei aflaţi în faţă.

Potrivit unor surse oficiale, la marş participă peste 10.000 de oameni.

Manifestanţii merg către Palatul Parlamentului, unde ar urma să realizeze un lanţ uman în jurul clădirii.

----------------------------

16.30: Coloana de manifestanţi din Piaţa Victoriei s-a pus în mişcare, după ora 16,00, pe bulevardul Lascăr Catargiu. Mitingul a început la ora 11,00, când în piaţă au venit în special persoane însoţite de copii.

La un moment dat, erau acolo câteva mii de persoane. Manifestaţia a decurs în mod paşnic, zona fiind supravegheată de forţele de ordine.

Apelul în vederea participării la acţiunea de protest a fost lansat pe pagina de Facebook "Corupţia ucide", unde se preciza că de la ora 16,00, protestatarii ar urma să pornească în marş către Parlament, realizând ulterior un lanţ uman în jurul clădirii.

---

14:00: Bulevardele Kiseleff şi Aviatorilor, de la statuie până în Piaţa Victoriei, au fost închise sâmbătă, după ce aproximativ 5.000 de părinţi şi copii au venit în faţa Guvernului, potrivit Biroului de presă al Brigăzii Rutiere.

Sursa citată a menţionat că, pentru fluidizarea traficului, se mai dă drumul circulaţiei, ocazional, până pe str. Arh. Ion Mincu.

Mitingul a început la ora 11,00 şi în piaţă au venit în special persoane însoţite de copii, care nu au avut cum să participe la protestele din timpul săptămânii.

----------------------------

11:00: Platoul din faţa Palatului Victoria este aproape plin de părinţi şi copii veniţi să demonstreze, sâmbătă, împotriva modificării Codurilor penale prin ordonanţă de urgenţă.

Atât părinţii, cât şi copiii poartă pancarte pe care se pot citi mesaje precum "Pluşurile stau în casă, dar azi chiar şi lor le pasă. Retrageţi ordonanţa!", "Vrem abrogare, nu altă întrebare", "Vrem un viitor mai bun", "Rezist. Altă întrebare", "Rezistăm pentru copiii noştri", "Eu la şcoală, voi la puşcărie".

La manifestare sunt prezenţi jandarmi care asigură zona în care se demonstrează paşnic.

Jandarmii au lansat un avertisment pentru părinții care au venit cu copii în Piață, să nu îi lase să atingă gardurile de protecție, pentru că acestea sunt acoperite cu spray-ul iritant folosit în noaptea când protestul a degenerat în violențe.

----------------------------

Sâmbătă dimineaţă, începând cu ora 11.00, părinţii sunt aşteptaţi cu copiii în Piaţa Victoriei, pentru un "marş al copiilor”, cu pancarte, baloane, steaguri şi bomboane. "Sâmbătă dimineaţă ne trezim cu cei mici şi facem educaţie pentru democraţie", este apelul la manifestaţie.

"Ei au venit cu huliganii, noi venim cu copiii. Sâmbătă, aşa cum ne-aţi propus, hai să luăm copiii de mână, în braţe, în cărucioare, pe umeri şi să facem cel mai paşnic şi colorat protest!”, se arată pe pagina de Facebook a evenimentului.

De la ora 13.00, oamenii sunt chemaţi la protest în Piaţa Victoriei, de unde la ora 16.00 ar urma să pornească în marş spre Parlament, pentru a face un lanţ uman în jurul clădirii, spune News.ro

Sursă: Agerpres
×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close