Antena 3 CNN Actualitate Publicaţie elveţiană: România este una dintre problemele Uniunii Europene

Publicaţie elveţiană: România este una dintre problemele Uniunii Europene

Publicaţie elveţiană: România este una dintre problemele Uniunii Europene
Sursa foto: ziar
02 Feb 2010   •   14:32

La 3 ani de la intrarea României în UE, un jurnalist elveţian publică un articol care pune sub semnul întrebării capacitatea ţării noastre de a întruni condiţiile impuse de Uniune. Ziaristul Rudolf Hermann a descoperit un raport al Institutului de Proiecte pentru Inovaţie şi Dezvoltare (IPID) din 2008 care aduce argumente în favoarea ideii că România nu ar fi trebuit să fie integrată în UE.

În articolul publicat de Neue Zuricher Zeitung este prezentat un rezumat al raportului instituţiei române.


Serviciile publice, sănătatea, educaţia şi cultura, sub nivelul anilor ?70
Potrivit raportului, "deprofesionalizarea masivă a ţării noastre în ultimii 17 ani are la origine faptul ca reformele postrevoluţionare s-au axat pe distrugerea industriei şi nu pe modernizarea ei?. Acelaşi raport arată că ?agricultura modernă, de tip industrial, a dispărut aproape complet, cedând locul obişnuitei gospodării bătrâneşti de subzistenţă, iar calitatea şi volumul serviciilor publice, de sănătate, educaţie şi cultură au scăzut sub nivelul anilor ?70?.

Raportul mai descrie şi două căi pe care viitorul le-ar rezerva României: ?cea de până acum, cosmetizată puţin de intervenţiile UE, cu o identitate confuză şi o contribuţie modestă în context comunitar? şi ?cea care presupune în mod necesar anticiparea şi inscrierea din mers, în ritm accelerat, a României pe traiectoria UE.?

Potrivit materialului publicat în ziarul elveţian, România beneficiază de ?impulsuri furtunoase spre dezvoltare?, însă acestea sunt depăşite de epocile de ?letargie si stagnare?. Mentalitatea românească, mai arată articolul, este ca o nucă pe care reuşeşti s-o spargi numai cu bătăi de cap.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: România
Parteneri
Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu rămâne în funcție! CSM a decis
x close