Antena 3 CNN Actualitate Q&A: Traian Băsescu, la un pas de închisoare pentru campania din 2009. Doi denunţători au vorbit despre banii negri pentru PDL

Q&A: Traian Băsescu, la un pas de închisoare pentru campania din 2009. Doi denunţători au vorbit despre banii negri pentru PDL

Q&A: Traian Băsescu, la un pas de închisoare pentru campania din 2009. Doi denunţători au vorbit despre banii negri pentru PDL
Sursa foto: Foto: Agerpres
07 Mar 2015   •   21:46

Alessandra Stoicescu a prezentat, la "Q&A", de la Antena 3, motivul pentru care fostul preşedinte Traian Băsescu riscă închisoarea, având în vedere denunţurile referitoare la banii negri folosiţi în campania din 2009.

Potrivit Legii nr.78/200 privind prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, (...) pot fi luate măsuri şi sancţiuni asupra celor "care deţin o funcţie de conducere într-un partid sau într-o formaţiune politică, într-un sindicat, într-o organizaţie patronală ori într-o asociaţie fără scop lucrativ sau fundaţie".

La Articolul 13 se arată că "fapta persoanei care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat (...) de a folosi influenţa ori autoritatea sa în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, se pedepseşte cu închisoarea de la 1 la 5 ani"

Dorin Cocoş a arătat în denunţul făcut la DNA că i s-a cerut să plătească produse de trei milioane de euro pentru PDL, în campania electorală din 2009, pentru a primi sprijinul Guvernului în derularea contractului Microsoft, menţionând că a fost sprijinit de Vasile Blaga şi Elena Udrea.

Inclusiv Gabriel Sandu le-a spus anchetatorilor că pe întreaga durată a mandatului său de ministru al Comunicaţiilor ar fi finanţat lunar PDL cu sume care au ajuns la aproximativ 300.000 de euro.

"Recunosc şi admit, de asemenea, că am acceptat să finanţez partidul şi acţiunile sale, pentru a-mi facilita sprijinul politic şi a-mi menţine funcţia de ministru dar şi poziţia în conducerea centrala PDL.Mai precis, în cazul meu, aveam de adus la partid circa 5 milioane de euro, am avansat aceşti bani din fondurile personale, legale, şi le-am recuperat parţial în modalitatea expusă de Claudiu Florică, Dorin Cocoş şi Gheorge Ştefan. Practic eu trebuia să particip la campania prezidenţială din 2009 cu patru milioane de euro", a declarat Sandu.

×
Subiecte în articol: Q&A Q&A cu Alessandra Stoicescu
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close