”Primul element care trebuie determinat de Armata Română este următorul: trebuie văzut dacă e vorba de o lovitură accidentală sau de una intenționată. Acest element va face diferența clară pentru a genera o reacție. Dacă autoritățile militare vor decide că a fost o lovitură intenționată, avem de protestat foarte serios pe linie diplomatică, la Ambasada Federației Ruse și mai departe la autoritățile de la Moscova, evident, cu consultarea aliaților noștri din NATO.
Dacă a fost vorba de o cădere accidentală, lucrul acesta schimbă mult situația, dar nu cred că ar trebui evitate câteva avertismente adresate Federației Ruse să nu mai lanseze drone și rachete în proximitatea frontierei noastre. Specialiștii vor stabili dacă e vorba doar de resturi. Evident, impactul scade din punct de vedere al semnificației evenimentului.
Ceea ce mă surprinde pe mine într-un mod neplăcut este că instituțiile au dezmințit înainte să verifice la fața locului”, a spus Radu Tudor.
Președintele Klaus Iohannis a declarat, marți: ”Nu a existat nicio piesă, nicio dronă, nicio altă parte a vreunui dispozitiv care să ajungă în România, noi avem control total asupra spațiului nostru național. Am verificat absolut tot și pot să liniștesc populația”.
Citește și: Bucăţi dintr-o dronă rusească au fost găsite pe teritoriul României | Ministrul Apărării a confirmat
”Președintele României ar fi trebuit să facă această declarație după verificări la fața locului. Sunt extrem de neplăcut surprins că lucrul acesta n-a avut loc. Nu cred că poți să dai dezmințiri oficiale dacă nu ai făcut verificări la fața locului.
Toate elementele, toate presupunerile, toate comentariile, toate analizele jurnalistice au un impact cât se poate de serios atunci când îți spui încrederea în instituția numită Armata Română, în care foarte mulți români au încredere. Cine sunt comandanții militari care au raportat ministrului Apărării și președintelui României, care nu pot să verifice ei personal la fața locului?
Nu îți trimit ministrul Apărării și președintele prin bălării să caute după resturi de drone. Ai niște militari, ai niște persoane responsabile, ai niște ofițeri, niște comandanți. Cine sunt cei care au trimis această dezmințire la București, fără să facă o cercetare la fața locului?
E o chestiune de încredere pe care trebuie să o avem în continuare în Armata Română. Dar acest episod, din păcate, zdruncină această încredere. Eu nu îmi imaginam că n-au făcut verificarea la fața locului înainte să dea dezmințire atât de ferme. Mai mult, președintele Iohannis a și nuanțat, nu spune doar de drona întreagă, spune și despre bucăți, despre piese, deci nici măcar fragmente din acea dronă, spune președintele, nu se regăsesc pe teritoriul României.
Citește și: Primele imagini cu locul în care au fost găsite bucăţile din drona rusească prăbuşită în România
Dacă lucrul acesta se confirmă, înseamnă că cineva nu și-a făcut datoria și zdruncină încrederea în Armata Română într-un moment extrem de sensibil. Este dreptul nostru să întrebăm și să cerem responsabilitatea acelor ofițeri, acelor comandanți, care au trimis informații eronate la București, fără să verifice la fața locului”, a mai spus Radu Tudor la Antena 3 CNN.