Antena 3 CNN Actualitate Raed Arafat anunță schimbări în privința accesului pentru persoanele nevaccinate în diferite locații

Raed Arafat anunță schimbări în privința accesului pentru persoanele nevaccinate în diferite locații

Raed Arafat, șeful DSU, a dat declarații de presă la Palatul Victoria, după publicarea noilor restricții în Monitorul Oficial.

Raed Arafat anunță schimbări în privința accesului pentru persoanele nevaccinate în diferite locații
Sursa foto: Hepta
de Andreea Ştefan    |    25 Oct 2021   •   13:12

”Fiind ora 13:00, ora la care, de obicei, anunțăm situația din ultimele 24 de ore, o să prezint care sunt cifrele la acest moment. Cazuri noi: 9.187. Comparativ cu acceași zi din săptămâna trecută, există o ușoară scădere, ceea ce înseamnă că probabil menținem un platou la acest moment, dar este încă devreme de spus și o să vedem în restul acestei săptămâni ce cifre vom avea.

Persoanele vindecate - 7.518, decese - 301, dintre care 2 anterioare. Au fost realizate 11.604 teste RT-PCR și 19.694 teste antigen.

Persoane spitalizate în acest moment - 20.962, din care 1.855 în secțiile ATI, dintre care copii 515, dintre care 41 în secțiile ATI.

(...) La acest moment, izolați la domiciliu avem 149.696 și izolați în mod instituționalizat - 19.634. Carantinați la domiciliu - 57.972 și carantinați instituționalizat, 91.

Au fost 6.395 de apeluri la 112. Dintre cei 301 decedați, 272 au fost nevaccinați și 29 raportați ca vaccinați. Cei 29 de decedați vaccinați auveau vârste cuprinse între 50-59 de ani și de peste 80 de ani.

28 dintre pacienții vaccinați care au decedat prezentau comorbidități.

Asta este situația la acest moment, o să revin acum la Hotărârea de Guvern. Între Hotărârea CNSU de săptămâna trecută și cea care s-a emis au fost unele diferențe care au fost pe baza unor neînțelegeri juridice și modul în care s-au translatat unele măsuri nu a fost foarte clar, plus că am mai sesizat anumite chestii care trebuie să fie clarificate.

În primul rând, în centrele comerciale nu veți găsi cuvântul mall nicăieri, pentru că nu există mall în legislație, există centre comerciale, așa că dacă ne referim la mall ne vom referi sub această titulatură. Au existat și în Hotărârea trecută, la Art. 6, al. 3, dacă nu mă înșel, dar din cauza acestor aspecte juridice erau încadrate într-o categorie care trebuie să fie cu 50% din persoane, numai că nu putem să vedem la mall cum intră 50% sau 100%. Noi avem intrarea la mall controlată prin certificatul verde, vaccinare sau trecere prin boală. Astfel, a fost corectată această situație.

(...) Se va permite accesul prin excepție în centrele și parcurile comerciale a persoanelor care se deplasează la centrele de vaccinare în vederea administrării unei doze de vaccin și numai dacă sunt stabilite culoare dedicate și controlate de intrare, deplasare și ieșire din mall, adică se va putea intra la un centru de vaccinare, dar trebuie organizat astfel: se intră, se vaccinează, se iese din mall.

Mai e o excepție pentru centrele, pentru mall-urile, care au în ele servicii publice administrative, cum sunt de exemplu pașapoartele. Acolo se poate intra cu test valabil și cu dovada programării la centrul de pașapoarte sau la centrul de servicii comunitare care există în interiorul mall-ului.

Referitor la accesul la alte magazine, cu excepția celor alimentare. Deci, atenție, în mall, la magazinele alimentare nu se poate intra decât pe baza certificatului verde, adică vaccinat sau trecut prin boală. În afara mall-ului, se poate intra la magazinele alimentare, la centrele care vând alimente, doar cu masca, deci respectând normele sanitare.

La orice alt magazin sau operator economic care comercializează alte produse, aici exceptăm farmaciile, acolo se intră cu certificatul verde. Deci magazinele care sunt pe șosele, pe Calea Victoriei, în afara celor alimentare, se intră doar cu certificatul verde”, a declarat Raed Arafat.

? Raed Arafat, lămuriri de ultimă oră despre restricții! Decizii de ULTIMĂ ORĂ!

? Raed Arafat, lămuriri de ultimă oră despre restricții! Decizii IMEDIATE!

Publicată de Antena 3 pe Luni, 25 octombrie 2021

×
Subiecte în articol: Raed Arafat
Parteneri
Un criminal în serie va fi eliberat din închisoare
x close