Antena 3 CNN Actualitate Raport: ROMATSA a refuzat Armata

Raport: ROMATSA a refuzat Armata

M.Z.
2 minute de citit Publicat la 13:15 05 Feb 2014 Modificat la 13:15 05 Feb 2014
Raport: ROMATSA a refuzat Armata
Foto: mediafaxfoto.ro
ROMATSA a refuzat să primească ajutorul Armatei, în timpul operaţiunilor de căutare a avionului prăbuşit în Apuseni.

Reprezentanţii Statului Major General au sunat la centrul de comandă şi s-au oferit să le pună  la dispoziţie mijloace de salvare, dar ROMATSA le-a spus că SMURD are deja un avion trimis în zonă şi că nu mai au nevoie de ajutor.

Instituţia susţine acum că nu avea atribuţii pentru a cere ajutorul armatei, iar acest lucru ar fi trebuit făcut de către cei care au coordonat operaţiunile de salvare. 


 
Iată, mai jos o discuţie între Statul Major General şi ROMATSA:
 
Statul Major General: De la SMG sunt
Angajat Romatsa: (se prezintă)
Statul Major General: Am o rugăminte... Mi-a ordonat şeful Statului Major General să mă interesez în legătură cu acest BN2, dacă dumneavoastră care coordonaţi căutarea şi salvarea aveţi nevoie de mijloace şi ce anume
Angajat Romatsa: Vă dau supervizorul de sală 
Supervizor Romatsa: Am înţeles că a decolat deja SMURD-ul, să îi caute şi au poziţia lor undeva între Beliş şi Scărişoara, pe un drum naţional. Acolo au aterizat şi trăiesc toţi, dar cu...
Statul Major General: Am înţeles, am înţeles. Dacă e nevoie de ceva, vă rog, sunt colegii de la Autoritatea Aeronautică Civilă ştiu numărul nostru, fetele de la programări, de la survol
Supervizor Romatsa: Da, mulţumesc
 
Sursa: Raport ROMATSA

ROMATSA susţine totuşi că nu avea atribuţii pentru a cere ajutorul armatei, iar acest lucru ar fi trebuit făcut de către cei care au coordonat operaţiunile de salvare. 
 
"Odată cu declanşarea operaţiunilor de salvare de către ISU Alba şi ISU Cluj, moment marcat de primirea succesivelor apeluri de la supravieţuitori, direct sau prin 112, aceste entităţi puteau să apeleze la unităţile operative ale MAI sau MApN pentru sprijin, conform prevederilor Planurilor lor operaţionale de intervenţie aprobate la nivel de prefecţi. Prin urmare, angajarea elicopterului de la MApN / MAI era atribuţia coordonatorului misiunii de la faţa locului (ISU Alba / ISU Cluj)", se arată în Raportul ROMATSA.

Raportul ROMATSA confirmă oficial că medicul Radu Zamfir a comunicat către ISU Alba coordonate de la locul accidentului. Raportul contrazice STS care spunea că medicul nu a oferit date GPS, ci doar ora şi data de pe ecranul telefonului. 

Potrivit raportul ROMATSA, medicul Radu Zamfir a dat la 112, i-a dat unui reprezentant ISU coordonatele locului în care se prăbuşise avionul. ROMATSA îl acuză însă pe doctor că din cauza şocului suferit nu a dat date complete. 
 
Toţi cei care nu şi-au făcut treaba în cazul accidentului aviatic din Munţii Apuseni vor ajunge în faţa procurorilor militari, după ce Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba Iulia şi-a declinat competenţa spunând că ar putea fi şi miniştri vinovaţi pentru urmările accidentului

Pe 20 ianuarie, pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion şi-au pierdut viaţa după ce un avion de mici dimensiuni de tip BN2 la bordul căruia se afla un echipaj medical a aterizat forţat  într-o zonă muntoasă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa judeţelor Cluj şi Alba.
 
Epava avionului şi victimele au fost găsite de trei localnici, după căutări care au durat aproximativ cinci ore şi la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, poliţişti, salvamontişti, angajaţi ai Parcului Naţional Munţii Apuseni şi localnici.
 
Toate cele cinci persoane rănite în accidentul aviatic, care au suferit multiple fracturi şi traumatisme, au fost internate la secţia de terapie intensivă a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Cluj-Napoca. 

×
x close