Raportul UE de monitorizare pe justiţie subliniază progresele făcute în privinţa corupţiei

de Antena3.ro    |    18 Feb 2011   •   12:41
Raportul UE de monitorizare pe justiţie subliniază progresele făcute în privinţa corupţiei Foto: Antena 3

Raportul UE de monitorizare pe justiţie subliniază progresele făcute de România în privinţa corupţiei şi activităţii DNA. Documentul notează că România, răspunzând recomandărilor Bruxelles-ului, a pregătit o serie de amendamente la legislaţia privind achiziţiile publice, dar impactul concret al acestor dispoziţii "rămâne de demonstrat în practică".

"România a pregătit o serie de amendamente legislative la legislaţia privind achiziţiile publice ca răspuns la recomandările Comisiei în acest domeniu"

De asemenea, se aminteşte că în raportul precedent, din iulie 2010, se preciza faptul că România a introdus în Legea privind achiziţiile publice noi dispoziţii care definesc mai detaliat conflictul de interese.

"Aceste dispoziţii reglementează cazurile în care persoanele care deţin funcţii de conducere într-o societate comercială care depune o ofertă într-o procedură de achiziţii publice au legături de familie sau comerciale cu persoane care au funcţii de decizie în cadrul autorităţii contractante. Alte modificări, de simplificare a sistemului de contestaţii administrativ-jurisdicţionale, sunt menite să accelereze procedura de achiziţii publice"

În acelaşi timp, raportul precizează faptul că "acum pot fi semnate contractele de achiziţii după respingerea contestaţiilor de către organismul administrativ de soluţionare a contestaţiilor, chiar dacă s-a introdus o cale de atac".

"Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP) intenţionează să încheie protocoale de cooperare administrativă, pentru a accesa bazele de date care permit identificarea eventualelor situaţii de conflict de interese. Impactul concret al acestor dispoziţii rămâne de demonstrat în practică"

"Se recomandă consolidarea politicii anticorupţie generale prin coordonare la nivel înalt"

Raportul intermediar al Comisiei Europene privind MCV, a consemnat faptul că, până acum, nu s-au luat măsuri concrete pentru consolidarea politicii anticorupţie generale prin coordonare la nivel înalt.

CE mai notează că, în ultimele şase luni, România a lansat o evaluare independentă a strategiei naţionale anticorupţie, după cum recomandase CE.

"O evaluare internă a rezultatelor intermediare ale strategiei, efectuată anterior, a confirmat o altă recomandare a Comisiei, cu privire la necesitatea consolidării politicii anticorupţie generale prin coordonare la nivel înalt. Până acum, nu s-au întreprins acţiuni concrete în această privinţă

Comisia notează, însă, că a crescut numărul de anchete şi de puneri sub acuzare pentru acte de corupţie minoră şi de importanţă medie la nivel local, consemnând faptul că majoritatea cazurilor rezultă în cooperare cu Direcţia Generală Anticorupţie (DGA) din cadrul MAI.

"În ultimele şase luni, au fost aplicate în continuare diverse măsuri de prevenire a corupţiei", se mai arată în raport.

CE adaugă că sunt prevăzute şi măsuri de consolidare a cooperării dintre parchete şi Serviciul de Investigare a Fraudelor (SIF) al Poliţiei Române.

x close