Antena 3 CNN Actualitate Cu războiul lui Putin la ușă, România cumpără echipamente de protecție și detecție nucleară de zeci de milioane de euro

Cu războiul lui Putin la ușă, România cumpără echipamente de protecție și detecție nucleară de zeci de milioane de euro

România costume de protecție și echipamente de detecție a radiațiilor nucleare în valoare de zeci de milioane de euro.

Cu războiul lui Putin la ușă, România cumpără echipamente de protecție și detecție nucleară de zeci de milioane de euro
Sursa foto: wikipedia
de Redacția Antena 3 CNN    |    02 Noi 2022   •   13:55

Informația este transmisă de Antena 3 CNN, care citează informațiile publice ale licitației anunțate în acest sens de Ministerul Apărării Naționale, MApN.

Pe "lista de cumpărături" a ministerului român se află sute de costume pentru proiecție nucleară, chimică şi bacteriologică dar și aproape 500 de dozimetre radiologice.

Valoarea echipamentelor pentru care licitează MApN este de 40 de milioane de euro.

"Se pune întrebarea de ce a fost intensificată în această perioadă achiziționarea unor astfel de materiale. Pot să vă spun că avem în dotare elemente de această natură, dar sunt destul de vechi. Unele nu mai corespund, pentru că au fost depășite termenele de garanție și ne trebuie dotări NATO, care să corespundă standardelor Alianței", a spus generalul (r) Cristian Barbu la Antena 3 CNN

Între dotările vizate de MApN se numără dispozitivul numit "dozimetru nuclear tactic", pentru care este prevăzută suma de de peste 6,18 milioane de lei, fără TVA, precum şi  dispozitivul "spectrometru gamma mobil", bugetat la 1,4 milioane de lei, fără TVA.

De asemenea, Ministerul român al Apărării vrea să se doteze cu dispozitive de tip "detector de agenți chimici portabil/mobil" (17,4 milioane lei, fără TVA) şi "detector de agenți chimici staționar" (22,1 milioane lei, fără TVA).

Generalul (r) Cristian Barbu: "Trebuie să avem în orice moment, în orice loc, echipamente de detecție a radiațiilor"

"Aceste dispozitive urmează să fie distribuite pe teritoriul României în diverse elemente tactice. Trebuie să avem, în orice moment, în orice loc din România, astfel de aparatură pentru detectarea radiațiilor sau a compușilor chimici sau a diverselor substanțe radiologice, chimice şi bacteriologice în compoziție comună.

Dacă am cumpăra un singur dispozitiv și l-am ține la București iar nevoia ar apărea la Iași sau la Suceava sau la Timișoara într-un timp scurt, n-am avea cum să-l deplasăm imediat în zona aceea.

Aceste aparate trebuie repartizate pe structuri destul de largi de utilizare, acolo unde Forțele Armate pot interveni într-un timp scurt pentru determinări specifice.

Generalul (r) Cristian Barbu: "România este 'înconjurată' de centralele nucleare ale țărilor vecine"

Un dozimetru nuclear tactic măsoară radiațiile produse în urma unor explozii nucleare sau în urma unor incidente nucleare care nu survin, neapărat, în urma utilizării de muniții nucleare.

Pot fi folosite și în cazul unor incidente nucleare civile, apărute la centrale nucleare din vecinătatea României sau de pe teritoriul României", a precizat generalul Barbu la Antena 3 CNN.

El a amintit că România este "înconjurată" de centrale nucleare ale statelor vecine la sud și la est.

Foto: costum de protecție radiologică

×
Subiecte în articol: România protecție nucleară razboi Putin
Parteneri
Sebastian Burduja şi-a depus candidatura la Primăria Capitalei
x close