Antena 3 CNN Actualitate Strategia de atac a ruşilor cu rachete hipersonice analizată de generalul Cristian Barbu | Ce spune despre scutul antirachetă de la Deveselu

Strategia de atac a ruşilor cu rachete hipersonice analizată de generalul Cristian Barbu | Ce spune despre scutul antirachetă de la Deveselu

Generalul (r) Cristian Barbu, fost comandant al Academiei Tehnice Militare, a explicat strategia de atac cu rachete hipersonice folosită pentru prima dată de Rusia într-un conflict militar şi ce rol poate avea scutul de la Deveselu în strategia de apărare NATO.

Strategia de atac a ruşilor cu rachete hipersonice analizată de generalul Cristian Barbu | Ce spune despre scutul antirachetă de la Deveselu
Sursa foto: Antena 3
de Claudia Popovici    |    19 Mar 2022   •   20:19

Ministerul rus al Apărării a anunţat, sâmbătă, că armata rusă a utilizat rachete hipersonice tip Kinjal pentru distrugerea unui depozit subteran de armament din vestul Ucrainei, aceasta fiind o premieră într-un conflict militar.

Este prima dată când armata rusă utilizează rachete hipersonice într-un conflict militar. 

Generalul (r) Cristian Barbu, fost comandant al Academiei Tehnice Militare, a analizat această strategie de atac şi ajuns la următoarele concluzii: 

"Această rachetă este creația unui grup de ingineri ruşi care au lucrat la ea mai bine de 10 ani. A fost finalizată în ultimii 2 ani, în sensul că o serie de mici încercări au demonstrat că ar putea să fie eficientă.

Astăzi au reușit într-o oarecare măsură, fiind folosită o rachetă care se lansează după un avion sau chiar două variante de avion, în anumite condiţii de zbor.

Are o evoluție pe traiectorie balistică, cu precizarea că această traiectorie este într-o continuă modificare în funcţie de condițiile pe care le întâlnește pe traiectorie. Viteza ei poate să atingă în anumite momente 10 chiar 12 Mach. (...)

Racheta este lansată şi merge în zona țintei care poate fi la 2.000 de kilometri, uneori şi mai mult, şi transportă o încărcătură utilă, nu este armament. Când se apropie de ținta are mai multe moduri de a acționa.

Rachetele pot avea şi încărcătură utilă nucleară care are diferite puteri de la 5-10 kilo tone până la 100 kilo tone", a explicat generalul (r) Cristian Barbu, fost comandant al Academiei Tehnice Militare la Antena 3.

Întrebat dacă, în acest context, scutul antirachetă de la Deveselu ar putea intercepta un potențial atac cu rachete hipersonice, generalul (r) Cristian Barbu a precizat:

"Orice sistem militar nu este perfect. Da, poate fi interceptat în anumite condiţii tehnice. Dacă radarul, care este ochiul tehnic de mare sensibilitate a militarului, o vede şi poate să-mi dea precis poziția viitoare a acestei rachete sau câmpul în care mă pot adresa acelei ținte pot să lovesc acea ținta.

Cu toată tehnologia asta care a fost creată pentru a trece peste granița Rusiei, noi vom reuși să ne apărăm. Nu cred că va cădea vreo rachetă de niciun fel, sub nicio tehnologie pe teritoriul NATO ", a explicat generalul (r) Cristian Barbu, fost comandant al Academiei Tehnice Militare la Antena 3.

×
Subiecte în articol: Cristian Barbu rachete hipersonice
Parteneri
Negocieri intense pentru evitarea grevei generale a poștașilor
x close