Antena 3 CNN Actualitate Record absolut! Preţul energiei electrice a atins un nivel istoric

Record absolut! Preţul energiei electrice a atins un nivel istoric

Record absolut! Preţul energiei electrice a atins un nivel istoric
03 Aug 2017   •   10:16

Preţul energiei electrice a explodat. Costul mediu al unui megawatt oră a atins maximul istoric de 397 de lei, pe piaţa Energiei. Este un record de trei ori mai mare decat in luna august 2010, când megawatt-ul oră costa 138 de lei.

Fostul ministru al Energiei, Răzvan Nicolescu, a confirmat, la Previziuni, de la Antena 3, situația îngrijorătoare în care se află România în acest moment.

”Sunt mai multe cauze. Nu e doar una. E un an cu precipitați scăzute, iar energia hidro este mai scăzută ca și producție, în comparație cu anii anteriori. Cred că această transparență maximă care funcționează pe piața din România a început să producă efecte negative. În sensul că dă posibilitatea unora care au poziții importante în piață să își maximizeze profiturile. (...) Mi se pare important în continuare să se acționeze pentru că lucrurile sunt îngrijorătoare și nu pot continua așa”, a spus Răzvan Nicolescu, la Antena 3.

Potrivit fostului ministru, de aceste costuri vor fi afectați atât consumatorii casnici, cât și cei industriali.

Record istoric: 397 de lei pentru un MWh

Preţul mediu de închidere a pieţei la energia electrică a ajuns miercuri la 397 de lei/MWh, un record istoric, de trei ori mai mare decât cel consemnat în luna august 2010, de 138 lei/MWh, conform datelor OPCOM citate de Andreea Paul, preşedintele INACO - Iniţiativa pentru Competitivitate, într-un comunicat oficial.

„Facturile populaţiei cresc exploziv, veniturile lor nu ţin pasul, iar competitivitatea producătorilor scade sub povara costurilor cu utilităţile, afectate fiind mai ales întreprinderile mici şi mijlocii şi industriile primare precum: procesarea laptelui, a cărnii şi a pâinii. Inflaţia va resimţi aceste dinamici şi, din nou, consumatorul casnic şi producătorul local”, a spus Paul.

Potrivit acesteia, din 2004 până în anii 2011 şi 2012 nu s-au înregistrat preţuri medii care să depăşească media lunară de 180 lei/MWh. 

În opinia acesteia, din ianuarie 2017 s-a produs un tsunami energetic. 

”Afirmaţiile făcute de ministrul Toma Petcu, cum că 'nu mai există cărbune disponibil' au dus la majorări accelerate de preţ, de până la 150 - 200 de euro/MW, determinând insolvenţa unor companii din domeniul energetic. Ordonanţa nr. 24 din 31 martie 2017 a blocat contractarea energiei, respectiv a certificatelor verzi, începând cu luna martie 2017, ceea ce a condus la creşterea preţului energiei electrice din surse regenerabile. În acest fel s-a creat blocajul accesului la piaţă, prin imposibilitatea încheierii contractelor bilaterale pentru certificatele verzi”, a precizat Paul.

Potrivit acesteia, 80% din energia tranzacţionată din piaţa de energie este realizată de producători de stat şi preţurile cresc şi mai accelerat în prezent, printre cauzele specificare care trebuie investigate fiind semnalate lipsa transparenţei tranzacţiilor în PZU şi a modului în care cererea şi oferta se închid sau existenţa unor oferte de vânzare - cumpărare pe aceleaşi intervale, propuse concomitent de acelaşi participant, în scopul majorării preţului de închidere pe PZU.

×
Subiecte în articol: previziuni razvan nicolescu
Parteneri
Perioada care se va lua în calcul la pensie. Anunțul ministrului Muncii
x close