Antena 3 CNN Actualitate Refacerea pavilionului ars de la Matei Balş ar putea dura un an de zile

Refacerea pavilionului ars de la Matei Balş ar putea dura un an de zile

Situaţie alarmantă în pragul în pragul exploziei celui de-al patrulea val al pandemiei de coronavirus, la Institutul Matei Balş. Pavilionul distrus de foc în ianuarie nu va mai putea primi pacienţi pentru că nu a fost renovat, nici măcar acum la şapte luni de la terminarea anchetei criminaliştilor.

Refacerea pavilionului ars de la Matei Balş ar putea dura un an de zile
Sursa foto: Hepta
de Georgiana Adam    |    23 Aug 2021   •   00:14

Dincolo de temerile fireşti şi de nelămuriri, după luni de panică, situaţia din spitalele de boli infecţioase nu pare să se schimbe în bine.

La Institutul Matei Balş, una dintre cele mai mari unităţi medicale din ţară care tratează pacienţii COVID-19, lucrurile sunt neschimbate.

După 7 luni de la tragedie, pavilionul nu a fost renovat 

Chiar dacă au trecut şapte luni de când pavilionul în care erau trataţi pacienţii COVID a ars, autorităţile nu au renovat absolut nimic.

Aşa se face că în acest moment, o treime dintre paturile de acolo nu sunt funcţionale, asta deşi anchetatorii au finalizat de peste două luni ridicarea de probe, însă în acest moment sunt luate în considerare două variante.

Prima se referă la faptul că ar putea fi date în folosinţă trei din cele patru etaje ale pavilionului, fără măcar vreo moderinizare.

Directorul Institutului "Matei Balş": "Este nevoie să facem anumite îmbunătăţiri"

"În momentul de faţă se desfăşoară proiectarea noului pavilion. Suntem în discuţii cu proiectanţii şi cu cei de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, în aşa fel încât să prevenim astfel de incidente", a spus Cătălin Apostolescu, directorul Institutului "Matei Balş" din  Bucureşti.

În schimb, de folosirea întregului pavilion cu modernizările necesare nici nu poate fi vorba. Şi asta pentru că acest lucru nu ar fi posibil mai devreme de un an de zile, lucru ce aduce din nou în atenţia publică criza din unităţile spitaliceşti, chiar în faţa valului 4.

Ce consecinţe ar putea avea nefuncţionarea pavilionului. Reacţia lui Alexandru Rafila

Medicul Alexandru Rafila susţine că nefuncţionarea acestui pavilion poate duce la închiderea altui spital şi alocarea acestuia, patologii COVID, lucru ce ar trebui evitat.

"Dincolo de opinia mea, important este că până în momentul de faţă nu s-a făcut absolut nimic. Din moment ce nu faci nimic, nici nu ştii dacă lucrurile se pot îndrepta. E bine să avem resursele terapeutice pentru pacienţi acolo unde ele există şi să nu închidem eventual alte spitale, din cauza acestui tip de politică, care privează pacienţii de asistenţă medicală specializată", a spus medicul Alexandru Rafila.

Totul s-a întâmplat la începutul anului, atunci când un incendiu a izbucnit la unul dintre pavilioanele Institutului Matei Balş.

20 de pacienţi au murit, patru pe loc, iar alţii după ce au fost transferaţi la alte spitale.

×
Subiecte în articol: pavilion matei balș incendiu refacere
Parteneri
Harta voturilor din Bucureşti. Cât "teren" controlează candidaţii
x close