Antena 3 CNN Actualitate Refugiații alungați de război din Ucraina, ajutați de IT-iști din România

Refugiații alungați de război din Ucraina, ajutați de IT-iști din România

Publicația franceză Le Monde relatează despre inițiativa unei organizații a profesioniștilor IT din România, care s-a mobilizat în sprijinul refugiaților ucraineni.

Refugiații alungați de război din Ucraina, ajutați de IT-iști din România
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    01 Mar 2022   •   00:19

Este vorba despre Code4Romania, o asociație cu 2.300 de membri.

În România se află, în prezent, peste 30.000 de ucraineni alungați din țara lor de războiul declanșat de Rusia.

"Ne-am oprit toate activitățile curente pentru a ne concentra pe soluții digitale care pot reduce efectele războiului", spune Bogdan Ivanel, 35 de ani, care a înființat Code4Romania în 2016.

Organizația sa a conceput mai multe aplicații informatice menite să îi ajute pe ucrainenii care sosesc în România.

Este un ajutor oportun, în condițiile în care, la granița dintre România și Ucraina, coada de refugiați se întinde pe câțiva kilometri.

Ucraina și România au 650 de kilometri de frontieră comună iar ucrainenii speră să ajungă în zona euro-atlantică protejată de NATO și unde se aplică regulile din Uniunea Europeană.

Autoritățile române au anunțat că sunt pregătite să primească o jumătate de milion de refugiați ucraineni, dar gestionarea acestei crize umanitare se dovedește dificilă.

Centrele de primire înființate în marile orașe și în apropierea graniței sunt soluții parțiale și temporare. În paralel, pe rețelele de socializare, românii postează mesaje în care oferă adăpost, mâncare, îmbrăcăminte și medicamente vecinilor ucraineni.

Aici, în acest amalgam de informații și resurse aparent necorelate, intervin informaticienii români, arată Le Monde.

Ei au creat platforma web Dopomoha ("ajutor" în limba ucraineană), care îi ajută pe refugiați să găsească procedurile de urmat pentru a solicita azil în România.

Platforma funcționează de duminică.

O altă aplicație, ce urmează să fie operațională din această săptămână, se numește "Un acoperiș" și îi va pune în legătură pe cei care au nevoie de cazare cu cei care o oferă: refugiații vor putea identifica cu doar câteva clicuri o posibilă găzduire, iar localnicii vor putea să trimită oferte de cazare. 

IT-iștii din Code4Romania au în plan, în total, patru aplicații în sprijinul refugiaților din Ucraina, notează Le Monde.

×
Subiecte în articol: Ucraina refugiati IT-iști România
Parteneri
Craterul de pe strada din Slănic Prahova are o adâncime de 18 metri
x close