Antena 3 CNN Actualitate Regina Elisabeta a II-a a fost condusă pe ultimul drum | Ceremoniile de la Londra s-au încheiat | Cel mai mare eveniment televizat din istorie s-a văzut în direct la Antena 3

Regina Elisabeta a II-a a fost condusă pe ultimul drum | Ceremoniile de la Londra s-au încheiat | Cel mai mare eveniment televizat din istorie s-a văzut în direct la Antena 3

Regina Elisabeta a II-a a fost condusă pe ultimul drum, astăzi, în cadrul unor ceremonii impresionante ce au avut loc la Londra şi Windsor. Înmormântarea Reginei Elisabeta, cel mai mare eveniment televizat din istorie, s-a văzut la Antena 3.

Regina Elisabeta a II-a a fost condusă pe ultimul drum | Ceremoniile de la Londra s-au încheiat | Cel mai mare eveniment televizat din istorie s-a văzut în direct la Antena 3
Sursa foto: Getty Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    19 Sep 2022   •   12:50

Cele mai importante momente:

  • Sicriul reginei a fost coborât în Cripta Regală a Capelei St. George, unde urmează să se odihnească alături de Prințul Filip și părinții ei
  • Coroana, globul suveranului și sceptrul - simbolurile puterii și guvernării monarhului - au fost luate de pe sicriul reginei și așezate pe altar
  • Peste 500 de lideri mondiali, şefi de state şi de guverne şi membri ai Caselor Regale, prezenți la înmormântare
  • Măsuri excepționale de securitate în capitala Marii Britanii
  • Afetul de tun pe care se află sicriul Reginei, tras cu funii de corabie
  • Harry și William au stat împreună lângă sicriu, în ciuda scandalurilor din ultima vreme
  • Prințul George și Prințesa Charlotte au participat la funeralii

Update 23:00. Serviciul funerar privat de la Capela St George, unde regina a fost înmormântată, a început la ora 21.30.

Sicriul reginei a fost coborât în Cripta Regală a Capelei St. George, unde urmează să se odihnească alături de Prințul Filip și părinții ei.

Sicriul reginei a fost înmormântat împreună cu steagul de tabără al Companiei Reginei din cadrul Grenadier Guards - o versiune mai mică a stindardului regal al regimentului - pe care Regele l-a așezat pe sicriul ei la sfârșitul slujbei de înmormântare.

Update 19:23. Funeraliile, la care au participat și au fost urmărite de miliarde de oameni, au luat sfârșit.

Update 18:26. Slujba de înmormântare a Reginei Elisabeta a II-a a început la Castelul Windsor

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Regele și membrii de rang înalt ai familiei regale s-au alăturat procesiunii funerare de la Castelul Windsor. Prințesa Anne, Prințul Andrew și Prințul Edward s-au alăturat procesiunii - la fel ca și nepoții reginei, prinții William și Harry.

Tunurile de minut au fost trase de către Trupa Regelui, Artileria Regală Călare, de pe o poziție de pe Peluza de Est. Clopotele Turnului Sebastopol și Turnului Curfew ale Castelului au bătut, de asemenea, în timp ce mașina funerară de stat și-a continuat călătoria.

Update 18:13. Sicriul reginei Elisabeta a II-a a intrat în Capela St. George

Update 18:00. Slujba de înhumare pentru Majestatea Sa Regina Elisabeta va avea loc la Capela St. George din interiorul Castelului Windsor

Update 17:12. Sicriul cu trupul neînsuflețit al reginei Elisabeta a II-a a a ajuns la Windsor

Cortegiul funerar al Reginei Elisabeta a ajuns la Shaw Farm Gate din Albert Road, Windsor. Urmează o slujbă la Capela St George.

Elisabeta a II-a va fi înmormântată într-o ceremonie privată.

Mii de persoane în doliu s-au aliniat pe Long Walk până la castel, iar Royal Borough of Windsor and Maidenhead a avertizat că traseul este acum închis și nu mai poate permite accesul altor vizitatori.

Update 15:50. Imnul național este cântat în timp ce Regina părăsește Londra pentru ultima oară în carul funerar. 

Clopotele Westminster Abbey sună în fundal, în timp ce membrii familiei regale urmează cortegiul din mașini. 

Mulțimile adunate aplaudă în timp ce sicriul trece și aruncă trandafiri pe asfalt înaintea sicriului.  

Update 15:35. Cortegiul regal a ajuns la Wellington Arch. Aici, parada va interpreta un salut regal, iar imnul național britanic va fi auzit înainte ca procesiunea să se îndrepte spre Windsor.  

Regele și Regina consoartă, prințul și prințesa de Wales și alți membri ai familiei regale vor însoți cortegiul cu mașina. 

După plecarea procesiunii, clopotele de la Westminster vor suna încet, o tradiție care are loc doar după înmormântarea unui suveran. 

Bătăile înfundate sunt realizate prin atașarea unor petice din piele care atenuează sunetul clopotelor, o tradiție veche de secole, scrie CNN

Update 15:25. În timp ce lungul cortegiu funerar al Reginei se îndreaptă spre Wellington Arch, din Hyde Park se aud salve de tun.

Update 15:15. Prințul George și Prințesa Charlotte au urmat procesiunea funerară într-un vehicul. Alături de ei este mama lor, Prințesa de Wales, dar și Regina Consort.  

Tatăl lor, Prințul William, urmează pe jos sicriul Reginei, alături de alți membri ai familiei regale. 

Update 15:10. Sicriul Reginei trece acum pe lângă Palatul Buckingham pentru ultima oară.

Update 15.00. Pe sicriul reginei Elisabeta a II-a au fost așezate o serie de obiecte importante. 

În primul rând Standardul Regal, steagul care reprezintă Familia Regală. Deasupra acestuia se află Coroana Imperială de Stat. Aceasta este confectionată din aur și are încastrate 2.868 de diamante, 17 safire, 11 smaralde, 269 de perle și patru rubine. 

De asemenea, conține și alte pietre prețioase, inclusiv Rubinul Prințului Negru, Safirul Stuart și diamantul Cullinan II. 

Safirul Sfântului Eduard, așezat în centrul celei mai înalte cruci, se spune că a fost purtat într-un inel de Sfântul Eduard Mărturisitorul, descoperit în mormântul său în 1163. 

Coroana a fost creată pentru încoronarea tatălui Reginei, Regele George al VI-lea, în 1937. 

Lângă coroană se află sceptrul și globul Suveranului - ambele din 1661. Acestea au fost înmânate Reginei în timpul încoronării acesteia, scrie SkyNews.

La celălalt capăt al sicriului a fost așezată o coroană de flori, cu un card pe care scria: "In loving and devoted memory. Charles R."   

Update 14:35. Personalul de la Buckingham s-a aliniat în fața Palatului pentru a-i aduce un ultim omagiu Reginei. 

Update 14:30. Un mesaj simplu a fost scris pe un card așezat în florile de deasupra sicriului Reginei: "In loving and devoted memory. Charles R." 

Biletul a fost pus deasupra unei coroane de flori. 

Florile tăiate chiar din grădinile Palatului Buckingham, Clarence House și Highgrove House, au fost alese pentru simbolismul lor. 

Acestea includ rozmarin, în amintirea Reginei, și mirt tăiat dintr-o plantă care a fost crescută dintr-o crenguță de mirt din buchetul de nuntă al Reginei, un simbol străvechi al unei căsnicii fericite. 

Update 14:10. Înmormântarea reginei Elisabeta a II-a s-a încheiat, iar sicriul regretatului monarh este acum scos din Westminster Abbey.

Acesta va trece prin Londra și va merge până la Wellington Arch, de unde Regina va face ultima călătorie spre Windsor, unde va fi înmormântată.

Update 14:00. Imnul național britanic, "God Save the King", a fost cântat în interiorul Westminster Abbey pentru a încheia funeraliile Reginei.

Update 13:55.  Participanții la slujba de la Westminster Abbey și cetățenii întregului Regat Unit au păstrat un moment de reculegere de două minute în onoarea reginei Elisabeta a II-a.

Update 13.50. Reverendul David Hoyle a dat binecuvântarea regretatei Regine Elisabeta a II-a. 

 „Dăruiește Tu, Dumnezeul harului viu, odihnă celor răposați, bisericii, Regelui, comunității și tuturor oamenilor dă Tu pacea și pace și nouă, păcătoșilor, și viața veșnică. Și binecuvântarea lui Dumnezeu atotputernic, Tată, Fiul și Duhul Sfânt, fie printre voi și rămână mereu cu voi.” 

Update 13:40. Justin Welby, arhiepiscopul de Canterbury, oficiază slujba de la Westminster Abbey.  

„Vino, Duh Sfânt, și umple-ne inimile cu balsamul iubirii tale vindecătoare. Amin”, a spus el. 

 „Modelul pentru mulți lideri este de a fi înălțați în viață și uitați după moarte. Modelul pentru toți cei care Îl slujesc pe Dumnezeu este că moartea este ușa către glorie. 

Majestatea Sa a declarat în fața lumii, la doar 21 de ani, că întreaga ei viață va fi dedicată slujirii națiunii și Commonwealth-ului. Rareori o astfel de promisiune fiind atât de bine ținută, puțini lideri primesc revărsarea dragostei pe care am văzut-o", a continuat Welby.  

Discursul Reginei Elisabeta în timpul lockdown-ului s-a încheiat cu „ne vom întâlni din nou”, le-a amintit Arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, celor îndoliați, în timp ce își încheia predica din Westminster Abbey. 

„Cu toții ne vom confrunta cu judecata milostivă a lui Dumnezeu. Cu toții putem împărtăși speranța Reginei care, în viață și în moarte, a inspirat ”, a spus el. 

 „Slujire în viață, speranță în moarte; toți cei care urmează exemplul Reginei și au înceredere în Dumnezeu pot spune ca ea: „ne vom întâlni din nou”. 

Aceasta a fost concluzia cu care Arhiepiscopul a încheiat.  

Update 13:30. Liz Truss, prim-ministrul Regatului Unit, a citit versetele din cartea lui Ioan, capitolul 14, 1-9. 

”Să nu vi se tulbure inima! Aveţi credinţă în Dumnezeu şi aveţi credinţă în Mine! În casa Tatălui Meu sunt multe locaşuri. Dacă n-ar fi aşa, v-aş fi spus. Eu Mă duc să vă pregătesc un loc. Şi după ce Mă voi duce şi vă voi pregăti un loc, Mă voi întoarce şi vă voi lua cu Mine, ca acolo unde sunt Eu, să fiţi şi voi. Ştiţi unde Mă duc şi ştiţi şi calea într-acolo. 

„Doamne”, I-a zis Toma, ”nu ştim unde Te duci. Cum putem să ştim calea într-acolo?” 

Isus i-a zis: „Eu sunt Calea* , Adevărul şi Viaţa. Nimeni nu vine la Tatăl decât prin Mine. Dacă M-aţi fi cunoscut pe Mine, aţi fi cunoscut şi pe Tatăl Meu. Şi de acum încolo Îl veţi cunoaşte; şi L-aţi şi văzut.” 

”Doamne”, i-a zis Filip, „arată-ne pe Tatăl şi ne este de ajuns!” 

Isus i-a zis: „De atâta vreme sunt cu voi şi nu M-ai cunoscut, Filipe? Cine M-a văzut pe Mine a văzut pe Tatăl. Cum zici tu dar: ‘Arată-ne pe Tatăl’? 

Truss a întâlnit-o pe Regină cu două zile înainte de moartea monarhului, pentru a-și prelua oficial rolul, în ceea ce a devenit ultimul act de serviciu oficial al Elisabetei a II-a. 

Update 13:15. Reverendul David Hoyle a deschis serviciul de înmormântare a Reginei cu un discurs. 

„În durere și, de asemenea, cu mulțumire profundă, venim în această Casă a lui Dumnezeu, într-un loc de rugăciune, într-o biserică în care amintirea și speranța sunt îndatoriri sfinte”, a spus el. 

„Aici, unde regina Elisabeta a fost căsătorită și încoronată, ne adunăm din întreaga națiune, din Commonwealth și din națiunile lumii, să ne plângem pierderea, să ne amintim viața ei lungă de slujire dezinteresată și cu încredere pentru a ne angaja spre mila lui Dumnezeu, făcătorul și mântuitorul nostru.

Cu recunoștință ne amintim angajamentul ei neclintit față de o chemare înaltă de-a lungul atât de mulor ani ca regina și conducător al Commonwealth-ului”, a spus el.

„Cu admirație ne amintim de simțul ei al datoriei și devotamentul de-a lungul vieții față de poporul ei. Cu mulțumire Îl lăudăm pe Dumnezeu pentru exemplul ei constant de credință și devotament creștin. Cu afecțiune îi amintim dragostea pentru familia ei și angajamentul ei față de cauzele pe care le-a purtat." 

„Acum, în tăcere, să ne amintim în inimile și mințile noastre de multele noastre motive de mulțumire și să ne rugăm pentru toți membrii familiei ei”. 

Update 13:05. Corul cântă în timp ce sicriul Reginei Elisabeta a II-a este purtat pe culoarul Westminster Abbey. 

Regele Charles al III-lea, prinții Andrew și Edward și prințesa Anna însoțesc sicriul. Acestora li se alătură câțiva dintre restul descendenților Reginei, inclusiv prinții William și Harry. 

Camilla, Regina Consort, Sophie, Contesa de Wessex, Catherine, Prințesa de Wales, Prințul George, Prințesa Charlotte, Meghan, Ducesa de Sussex, Ducele de Kent și Prințul Michael de Kent s-au alăturat procesiunii regale din spatele sicriului în timp ce acesta trecea prin mănăstire. 

Update 13:00. Sicriul Reginei intră în Westminster Abbey după o scurtă procesiune la Westminster Hall, unde a fost depus. A început slujba de înmormântare a Elisabetei a II-a.

Update 12:55. Regele Charles al III-lea conduce familia regală pe jos, în spatele sicriului Reginei. Într-o formație similară cu cea pe care am văzut-o când sicriul a fost transportat la Westminster Hall săptămâna trecută, Regele merge în același rând cu frații săi, Prințesa Anne și prinții Andrew și Edward. În spatele lor se află William, Prințul de Wales, Harry, Ducele de Sussex și Peter Phillips, fiul Prințesei Anne. 

Ei sunt urmați de soțul Annei, viceamiralul Tim Laurence, vărul Reginei, Ducele de Gloucester și nepotul Reginei, Contele de Snowdon.

Personalul din castelul regelui și a prințului de Wales îi urmează, informează CNN

Update 12:45. Sicriul Reginei a fost așezat pe afetul de tun, iar procesiunea care îl va duce pe regretatul monarh la Westminster Abbey a început. Cei patru copii ai Reginei, inclusiv regele Carol al III-lea, îi urmăresc sicriul pe jos, scrie CNN. 

Update 12:35. Regele Charles al III-lea a ajuns la Westminster Abbey, înainte de înmormântarea mamei sale, care va începe în puțin mai puțin de jumătate de oră. 

Regele fost întâmpinat cu aplauze uriașe în timp ce a trecut prin Horse Guards Parade. 

Ceremonia de înmormântare începe cu funeraliile de stat la Westminster Abbey, la care participă peste 2.000 de invitaţi.

La sfârşitul slujbei de la abaţie se vor păstra 2 minute de reculegere la nivel naţional, apoi se va intona imnul naţional "God Save the King".

Update 12:20. Luni, sicriul Reginei Elisabeta a II-a va fi transportat de la Westminster Hall la Westminster Abbey cu ajutorul unui afet de tun al Marinei Regale, de o importanță ceremonială uriașă, scrie Sky News.

Tunul Ordnance BL 12-pounder 6 cwt a fost fabricat în 1896 pentru Royal Horse Artillery - dar nu a fost niciodată în serviciul activ.

În schimb, a fost folosit pentru funeraliile reginei Victoria în februarie 1901.

Afetul a transportat ulterior sicriele regelui Edward al VII-lea, regelui George al V-lea, regelui George al VI-lea, al lui Winston Churchill și al lordului Louis Mountbatten.

Pentru regina Elisabeta a II-a, afetul va fi tras de 142 de membri ai Marinei Regale.

Update 12:10. Președintele american, Joe Biden, a sosit împreună cu soția sa, Jill. Limuzina blindată a suferit unele întârzieri în timp ce și-a făcut drum prin traficul din Londra. Acesta a fost așezat în spatele președintelui Poloniei. 

Update 11:40. Cel mai mare clopot din Westminister Abbey a început să sune o dată pe minut, timp de 96 de minute, pentru regretata Regină, începând în jurul orei 9:20, înaintea slujbei funerare de stat de luni dimineață.

„Clopotul Westminster Abbey a început să sune o dată pe minut, timp de 96 de minute, reflectând anii din viața Reginei Elisabeta. Clopotul este cel mai mare dintre cele zece clopote ale bisericii și este bătut în mod tradițional la moartea unui membru al familiei regale”, au transmis reprezentanții Westminster Abbey.

Update 11:30. Ceremonialul de înmormânare începe efectiv la ora locală 10.44, 12.44 la noi, atunci când sicriul cu trupul Reginei va părăsi Palatul Westminster, unde, în ultimele zile, sute de mii de oameni au avut ocazia să-şi ia rămas bun de ce la cea care a condus Regatul Unit vreme de 70 de ani.  

De la Westminster Hall, cortegiul ajunge la biserica Westminster Abbey, este un traseu scurt, de câteva minute, cele două edificii aflându-se unul lângă celălalt. Aici, la ora 13, ora României, va începe serviciul funerar.  

Șefi de stat din întreaga lume vor fi alături de familia regală pentru a comemora viața și serviciul reginei. Vor fi acolo și politicieni de rang înalt din Marea Britanie și, dar şi foști premieri.  

La 14:15, ora României, cortegiul pleacă spre Castelul Windsor, cu oprire la Wellington Arch. Va fi un traseu mai lung, de aproximativ 3 ore. Poliţişti şi militari vor fi aliniaţi pe această rută, iar Big Ben va suna la fiecare minut. Iar la 5 minute, se vor auzi salve de tun din Hyde Park. 

Procesiunea finală va avea loc la Castelul Windsor, aflat la o distanţă de 35 de kilometri de centrul Londrei. Şi aici vor suna clopotele şi vor fi trase salve de tun. În jur de 800 de oameni vor participa la acest ceremonial.  

Spre final, coroana, globul şi sceptrul de aur de pe sicriul Reginei vor fi înlăturate înainte de înmormântare.  

Regina va fi înmormântată în Capela Saint George, aflată în incinta Castelului Windsor, la ora 21.25. Această biserică a fost aleasă de familia regală pentru nunţi, botezuri şi înmormântări. Aici a avut loc nunta dintre Prinţul Harry şi Meghan Markle – deveniţi duce şi ducesă de Sussex. Tot la Saint George Chappel a avut loc şi înmormântarea Prinţului Phillip, soţul Reginei, anul trecut. 

Update 11:15. Rudele Prințesei Diana și rudele Prințesei de Wales, Catherine, au fost văzute sosind la înmormântarea Reginei la Westminster Abbey în această dimineață, scrie SkyNews.

Părinții lui Catherine, Carole și Michael, și-au ocupat locurile în ultimele momente. 

Update 11:10. Terminalele de tranzacționare de la Londra nu funcționează luni, în condițiile în care mai multe piețe din întreaga lume se închid pentru a marca moartea Reginei, scrie Sky News.

Piețele londoneze, inclusiv FTSE 100 și indicii de tranzacționare asociați, au funcționat în fiecare zi de la anunțarea decesului reginei, după închiderea de joi, 8 septembrie, inclusiv deschiderea și închiderea la orele obișnuite în ziua următoare.

În mod normal, bursa de valori se închide în zilele de sărbători bancare și în weekend-uri.

Update 10:30. Cu doar câteva ore înaintea înmormântării, în ziua în care lumea urmează să își ia rămas bun de la Regina Elisabeta, o a doua fotografie cu suverana a fost făcută publică

Update 10:00. O provocare uriașă de securitate este evenimentul de astăzi. Sunt zboruri anulate, iar evenimentele sportive și evenimentele culturale suspendate aproape în totalitate. Băncile vor fi închise, la fel și școlile și magazinele. Programările care nu sunt urgente în spitalele din întreaga țară au fost amânate.  

Turiștii și-au văzut planurile de cazare date peste cap, iar călătorii sunt avertizați că zborurile vor fi perturbate pentru a evita zgomotul deasupra Londrei. Britanicii au fost rugați să nu facă zgomot astăzi. 

Update 09:50. În ciuda scandalurilor, nepoții reginei, Harry si William, vor sta și ei unul lângă altul, așa cum au stat la înmormântarea prințesei Diana, iubita lor mama. 

Update 09:45. Doi dintre cei trei copii ai Prinților de Wales, William și Kate, prinţul George, în vârstă de 9 ani, și sora sa Charlotte, în vârstă de 7 ani, vor urma alături de familia regală sicriul, către Catedrala Westminster Abbey.

George și Charlotte se vor deplasa cu mașina la Abbey împreună cu Kate și Camilla, înainte de a se alătura procesiunii la intrarea în catedrală.

Update 09:30. Marele absent de la înmormântarea Reginei va fi Vladimir Putin. Aceasta nu a fost invitat, după ce a decis să invadeze Ucraina.

Vor fi însă la Londra peste 1000 de oficiali de rang înalt, iar efortul pentru a le asigura securitatea este fără precedent. Specialiștii vorbesc despre organizarea a peste 100 de vizite oficiale în același timp.

Nu trebuie uitat nici faptul că între unii lideri mondiali există conflicte vechi, iar aceștia nu pot sta unul lângă altul. Din momentul în care a fost anunțată moartea Reginei, oficialii care se ocupă de ceremonialul înmormântării au început sarcina mamut de a aranja vizita la Londra a sute de demnitari din întreaga lume. Nici măcar la summiturile înternaţionale nu sunt prezenţi la un loc atât de mulţi preşedinţi, premieri, regi, emiri, prinţi şi alţi lideri importanţi. În aceste condiţii, aranjarea lor în locurile cheie ale ceremoniei este un adevărat chin pentru reprezentanții Casei Regale. Şi asta pentru că vor veni lideri ai unor ţări care se află în conflict şi trebuie evitat orice moment care ar putea deveni tensionat şi care ar umbri acest eveniment. 

Update 09:20. Regele Charles a transmis un mesaj cu doar câteva ore înainte de înmormântarea Reginei.

"În ultimele zece zile, eu şi soţia mea am fost profund impresionaţi de multele mesaje de condoleanţe şi susţinere primite din această ţară şi din întreaga lume. La Londra, Edinburgh, Hillsborough şi Cardiff am fost impresionaţi peste măsură de toţi cei care au făcut eforturi ca să vină şi să omagieze o viaţă în serviciul ţării a mamei mele dragi, regretata Regină.

Când ne pregătim să spunem adio, am vrut pur şi simplu să profit de oportunitate pentru a vă mulţumi vouă, nenumăraţii oameni care aţi reprezentat o susţinere şi o alinare pentru Familia mea şi pentru mine în aceste momente de durere". 

Update 08:50. Ușile Westminster Halls s-au închis pentru public, care nu mai are acces la sicriul reginei Elisabeta a II-a.

Sute de mii de persoane care au călătorit la Londra din toată Marea Britanie și din întreaga lume au putut să-i aducă un omagiu începând de miercuri seară și pe tot parcursul weekendului.

Cei patru copii ai reginei au organizat un priveghi vineri seara, iar nepoții au făcut același lucru sâmbătă.

Gărzile au vegheat timp de șase ore pe tură, intrând și ieșind din roluri la intervale de 20 de minute.

Update 08:45. Afetul de tun pe care se află sicriul Reginei Elisabeta a II-a va fi tras cu funii de corabie. Cum arată traseul complet al funeraliilor de stat organizate la Londra:

Update 08:30. Londra a devenit cel mai bine păzit loc din lumea întreagă. Toți oamenii importanți vor fi astăzi în capitala Marii Britanii, acolo unde au loc ceremoniile funerare pentru Regina Elisabeta a II-a

La această oră, sute de oameni vin să aducă un omagiu Reginei. 

Peste 10.000 de polițiști veniți din tot Regatul Unit se vor afla astăzi pe străzile Londrei.  

Fostul monarh britanic va fi înmormântat în această seară, la ora 21.30, în cadrul unei ceremonii private ce va avea loc la capela Saint George a Castelului Windsor, la sfârșitul funeraliilor de stat care încep în această dimineață. 

În urmă cu puțin timp familia a ajuns la catafalc, iar până la ora 10.30 va participa la un ultim priveghi. 

La ora 22, pe tot cuprinsul Marii Britanii, a fost păstrat un minut de reculegere în memoria Reginei. Oamenii au putut marca momentul şi în spaţiul privat, în propriile case, pe stradă, cu vecinii, sau la evenimente și priveghiuri comunitare. 

Iar în cursul serii, la palatul Buckingham a avut unul dintre cele mai ample evenimente din ultimele şapte decenii. Peste 1.000 de şefi de stat şi de guvern din toată lumea au venit la reşedinţa regală din centrul capitalei britanice, unde Regele Charles al III-lea a găzduit o recepţie. Preşedintele american, Joe Biden, a ajuns la recepţie în limuzina sa blindată, supranumită "Bestia". 

Iar printre reprezentanţii familiilor regale din Europa s-au aflat şi Majestatea sa Margareta, custodele Coroanei române, şi soţul acesteia, principele Radu. 

La recepţie a fost prezent şi preşedintele României, Klaus Iohannis. 

Anterior, lideri politici şi monarhi europeni au venit la venit la catafalc, în Westminster Hall, pentru a-i aduce un ultim omagiu reginei. 

Liderul de la Casa Albă, Joe Biden, a mers împreună cu soţia sa, Jill. 

Au fost prezenţi şi regele Felipe al Spaniei, împreună cu soţia sa, Letizia, şi regele Carl Gustav al XVI-lea al Suediei, împreună cu regina Silvia. 

De asemenea, s-au recules la Westminster Hall şi preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel. 

Ucraina a fost reprezentată de Prima Doamnă a Ţării, Olena Zelenska. 

Printre liderii care i-au adus un ultim omagiu reginei s-a numărat şi preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, care a venit împreună cu soţia sa, Brigitte. 

Înainte de a se reculege în faţa sicriului reginei, liderii politici au semnat în cartea de condoleanţe de la Lancaster House. 

”Și cred că ceea ce ea a oferit a fost, mai presus de orice, un exemplu despre noțiunea de datorie. Cu toții îi datorăm ceva. Există ceva în puterea noastră şi, anume, capacitatea de a face nu doar lumea mai bună, ci și cartierul, propria gospodăria şi propriul loc de muncă mai bun. Ea asta mi-a transmis. Și a fost o onoare să o cunosc”, a transmis Joe Biden. 

Antena 3, LIVE de la Londra

Antena 3 prezintă evenimentul printr-o serie de transmisiuni LIVE, dar şi ediţii speciale. Potrivit specialiştilor, înmormântarea Reginei este cel mai mare eveniment televizat din istorie, iar peste patru miliarde de oameni din întreaga lume vor urmări, în direct, ceremoniile de la Londra.

Încă de la primele ore ale dimineţii, vom transmite în direct, din Londra, organizarea funeraliilor reginei, precum şi ultimele pregătiri. Trimisul special Antena 3 la Londra, Maria Coman, va veni cu cele mai noi informaţii de la faţa locului.

Ceremoniile se desfăşoară în condiţii de maximă securitate, având în vedere că la înmormântare vor participa peste 500 de şefi de stat, membri ai Caselor Regale şi şefi de guverne din întreaga lume, printre care şi preşedintele Klaus Iohannis, dar şi Custodele Coroanei, Majestatea Sa Margareta a României şi Principele Consort Radu.

Mihai Gâdea, Sabina Iosub, Lorena Burlacu, Ana Iorga, Cătălina Porumbel şi Adrian Ursu vor modera ediţiile speciale Antena 3 pe parcursul întregii zile.

Regatul Unit în jurul Reginei | Funeraliile Reginei Elisabeta a II-a

După 70 de ani de domnie neîntreruptă, Regatul Unit îşi ia rămas-bun de la Regină Alături de Maria Coman, trimisul special Antena 3 la Londra, de jurnaliştii şi invitaţii noştri, trăieşti cel mai emoţionant şi urmărit moment al secolului: funeraliile Reginei Elisabeta a II-a. Lideri ai lumii, foşti şi actuali şefi de state, de guverne şi membri ai Caselor Regale, aduc omagiu celei care a fost un simbol de devotament şi echilibru. Urmăreşte luni, pe tot parcursul zilei, ediţia specială Regatul Unit în jurul Reginei, un eveniment omagial regal, fără egal, la Antena 3

Publicată de Antena 3 pe Sâmbătă, 17 septembrie 2022

Programul complet al funeraliilor Reginei Elisabeta a II-a

- 08.00 – 10.30 – ultimul priveghi la sicriul Reginei, la Westminster Hall;
- 12.30 – sicriul Reginei este transportat pe un afet de tun de la Westminster Hall la Westminster Abbey;
- 13.00 – 14.00 – au loc funeraliile de stat la Westminster Abbey | Funeraliile sunt conduse de Diaconul de Westminster şi Arhiepiscopul de Canterbury;
- 14.00 – 15.00 – Sicriul Reginei este transportat la Wellington Arch (Cortegiul funerar se va deplasa prin piaţa Parlamentului, Whitehall, Constitution Hill şi The Mall, pe lângă Palatul Buckingham);
- 15.00 – 18.00 – Sicriul este transportat la Palatul Windsor, acolo unde va avea loc o nouă slujbă la Capela St. George;
- 18.00 – Slujba de înmormântare va fi condusă de diaconul de Windsor. La sfârşitul slujbei, sicriul Reginei este coborât în Cripta Regală, acolo unde Regina va fi înmormântată alături de Prinţul Philip, de sora ei, Prinţesa Margaret, şi de părinţii ei;
- 21.00 – Regele Charles va participa la o ceremonie privată de familie la Capela St. George de la Castelul Windsor.

×
Subiecte în articol: Regina Elisabeta a II-a Klaus Iohannis
Parteneri
Sancţiuni pentru medicii care duc pacienţii de la stat la privat
x close