Antena 3 CNN Actualitate Religie Anunț trist de la Vatican. A murit Joaquin Navarro-Valls, ”vocea” papei Ioan Paul al II-lea

Anunț trist de la Vatican. A murit Joaquin Navarro-Valls, ”vocea” papei Ioan Paul al II-lea

Anunț trist de la Vatican. A murit Joaquin Navarro-Valls, ”vocea” papei Ioan Paul al II-lea
Sursa foto: Foto: pixabay.com
de M.Z.    |    06 Iul 2017   •   18:13

Spaniolul Joaquin Navarro-Valls, care a fost timp de aproape un sfert de secol purtătorul de cuvânt al papei Ioan Paul al II-lea, a murit miercuri seara, la Roma, la vârsta de 80 de ani, au anunţat Vaticanul şi organizaţia Opus Dei. 

Primul laic numit vreodată în acest post, Joaquin Navarro-Valls, a fost licenţiat în medicină şi psihiatrie, specialităţi în care nu a profesat niciodată, înainte de a deveni jurnalist. De asemenea, a fost membru al Opus Dei, instituţie conservatoare influentă în cadrul Bisericii Catolice. 

În 1984, Papa Ioan Paul al II-lea l-a numit pe Navarro-Valls în funcţia de purtător de cuvânt al Vaticanului şi i-a dat acces direct la cercul său interior într-o măsură de care niciun purtător de cuvânt papal nu a mai beneficiat înainte sau după aceea, scrie Reuters. 

Naverro-Valls a devenit o celebritate, o personalitate media mondială care apărea adesea la televizor pentru a explica învăţăturile catolice într-un limbaj simplu. 

Ioan Paul al II-lea l-a folosit uneori pe Navarro pentru misiuni sensibile, ocolind diplomaţii proprii ai Vaticanului. În 1988, el a mers în Cuba pentru a negocia direct cu Fidel Castro pentru depăşirea obstacolelor în legătură cu vizita istorică a papei în ţara comunistă. În timpul unei conversaţii care a durat toată noaptea, punctată de trabucuri şi rom, Navarro-Valls l-a convins pe Castro să restabilească Crăciunul ca sărbătoare naţională, care fusese suprimată după revoluţie, aminteşte agenţia britanică de presă. 

În ultima perioadă a pontificatului lui Ioan Paul al II-lea, marcată de boala capului Bisericii Catolice, Joaquin Navarro-Valls a devenit practic singura sursă de informare de la Vatican, scrie AFP. 

După decesul lui Ioan Paul al II-lea, el a rămas purtătorul de cuvânt al papei Benedict al XVI-lea timp de mai mult de un an, pentru a-l ajuta în perioada de tranziţie, după care a părăsit Vaticanul şi a fost înlocuit în 2006 de părintele Federico Lombardi, un iezuit italian care a deţinut postul timp de zece ani. 

Conducerea biroului de presă al Vaticanului a fost încredinţată de un an unui fost jurnalist american de la postul Fox News, Greg Burke, al doilea laic din cadrul Opus Dei care îndeplineşte această funcţie.

Sursă: Agerpres
×
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close