Antena 3 CNN Actualitate Religie Lumina de la mormântul sfânt din Dobrogea. Minunea trăită de un călugăr care s-a rugat la moaştele martirilor creştini

Lumina de la mormântul sfânt din Dobrogea. Minunea trăită de un călugăr care s-a rugat la moaştele martirilor creştini

Lumina de la mormântul sfânt din Dobrogea. Minunea trăită de un călugăr care s-a rugat la moaştele martirilor creştini
Sursa foto: Foto: adevarul.ro/Efrem Băndărică
04 Mar 2017   •   11:34

Experienţa trăită de un călugăr la mormântul sfânt din Dobrogea, aşa cum este Martirionul de la Niculiţel, a marcat credincioşii care consideră că au fost făcuţi părtaşi la o minune. Alături de mănăstirile Cocoşu, Saon şi Celic-Dere care formează Triunghiul Mănăstirilor, Niculiţelul este căutat pentru monumentul funerar rar care adăposteşte moaştele a patru martiri creştini: Zotic, Atal, Camasie şi Filip, scrie adevarul.ro.

În vara anului 2001, un pelerinaj a fost organizat la îndemnul arhiepiscopului Tomisului la Mănăstirea Niculiţel din judeţul Tulcea, vestitul lăcaş de cult vestit din nordul Dobrogei.

Se împlineau 30 ani de la descoperirea lor, în septembrie 1971, în urma inundaţiilor massive care au speriat România. Monahii purtau cu ei raclele celor patru mucenici, care pentru o noapte se întorceau în locul jertfei lor. Toată noaptea, călugării de la Mănăstirile Cocoşu şi Dervent au citit cu rândul, neîntrerupt, Psaltirea. Era ora 2.00 când fratele Gelu, un tânăr monah de la Dervent originar din Niculiţel, care îşi dorea să intre în mănăstire, îşi încheia citirea şi l-a rugat pe cel care-i urma să îi facă o fotografie rugându-se la mormânt. Când au developat filmul, însă, surpriza a fost uriaşă. O rază de lumină se pogora, în puterea nopţii, asupra mormântului sfânt, atrasă parcă de evlavia celui care se ruga cu sârg. 

Momentul a fost îmbrăţişat de monahi ca un semn divin. Fratele Gelu s-a tuns întru monahism şi a devenit călugărul Efrem, cel care este astăzi bucătarul priceput al Mănăstirii Dervent din sudul Dobrogei, ale cărui preparate stârnesc pofta pentru hrană simplă, naturală, pe care o mănânci întâi cu ochii. Călugărul Efrem Băndărică păstrează cu religiozitate scrisoarea pe care i-a trimis-o părintele Petroniu Tănase, stareţul la acea vreme la Schitul românesc Prodomu de pe Muntele Athos. „Eu i-am trimis o poză aestui om sfânt, părintele Petroniu, care i-a fost naş de călugărie părintelui Arsenie Papacioc. Rândurile lui sunt deosebit de frumoase“, a dezvăluit călugărul Efrem, pentru „Adevărul“.  

×
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close