Antena 3 Actualitate Religie MUCENICI. Tradiţii şi obiceiuri de 9 martie. Ziua Sfinţilor 40 de Mucenici

MUCENICI. Tradiţii şi obiceiuri de 9 martie. Ziua Sfinţilor 40 de Mucenici

de S.T.    |    08 Mar 2018   •   13:49
MUCENICI. Tradiţii şi obiceiuri de 9 martie. Ziua Sfinţilor 40 de Mucenici
Sursa foto: Foto: pixabay.com

SFINȚII MUCENICI. Ziua de 9 martie, când Biserica Ortodoxă sărbătoreşte pe cei 40 de Mucenici ucişi în Sevastia, are pentru spiritualitatea populară o conotaţie aparte.

9 MARTIE, SFINȚII MUCENICI. Potrivit tradiţiei populare, femeile fac în această zi mucenici în formă de opturi.

Aceştia sunt duşi la biserică pentru a fi binecuvântaşi, iar apoi sunt consumaţi în familie.

SFINȚII MUCENICI. Începutul primăverii, marcat de ziua Măcinicilor este evidenţiat şi de alte numeroase obiceiuri, credinţe şi practici magice: credinţa că în noaptea de Măcinici se deschid mormintele şi Porţile Raiului, aşteptarea spiritelor morţilor cu focuri aprinse şi mese întinse; obiceiul aprinderi focurilor rituale sacrificiale, de purificare a spaţiului şi de sprijinire a Soarelui într-un moment de cumpănă, când ziua devine egală cu noaptea; purificarea oamenilor, vitelor şi construcţiilor prin afumarea lor cu tămâie, cârpe aprinse şi apă sfinţită; protecţia magică a casei şi anexelor gospodăreşti prin presărarea cenuşii de la focurile aprinse la Măcinici; efectuarea unor observaţii şi previziuni meteorologice; aflarea norocului; „retezarea stupilor” şi scoaterea lor de la iernat; tăierea primelor corzi de viţă de vie şi altele.

Ziua Sfinţilor 40 de Mucenici - Un alt obicei este pornirea simbolică a plugului.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

Sursă: Mediafax
×
Parteneri
x close