Antena 3 CNN Actualitate Religie Calendar ortodox 13 iunie 2022. Sărbătoare cu cruce roşie de Lunea Sfântului Duh

Calendar ortodox 13 iunie 2022. Sărbătoare cu cruce roşie de Lunea Sfântului Duh

Calendar ortodox 13 iunie 2022. Sărbătoare cu cruce roşie de Lunea Sfântului Duh pentru creştinii ortodocşi din întreaga lume.

Calendar ortodox 13 iunie 2022. Sărbătoare cu cruce roşie de Lunea Sfântului Duh
Sursa foto: Doxologia.ro
de Redacția Antena 3 CNN    |    13 Iun 2022   •   06:00

În a doua zi de Rusalii, Biserica Ortodoxă prăznuieşte pe Sfântul Duh, a treia entitate a Sfintei Treimi.

Se pare că această denumire a fost dată sub influenţa catolică. La catolici, Sfânta Treime e sărbătorită în prima Duminică dupa Rusalii.

În calendarele celorlalte Biserici Ortodoxe, Lunea de după Rusalii este numită Lunea Sfântului Duh, ca în Penticostar.

În anul 381 la Constantinopol, a fost respinsă învăţătura lui Macedonie, care afirmă că Sfântul Duh este o "creatură". Aici s-au alcătuit celelalte articole din Crez şi s-a mărturisit că Sfântul Duh purcede din Tatal şi "este împreuna cu Tatal şi cu Fiul închinat şi mărit".

Calendar ortodox 13 iunie 2022. Tradiţii şi obiceiuri de Lunea Sfântului Duh, sărbătoare pentru toţi credinicioşii

Potrivit tradiţiei populare, cine se ceartă în Lunea Sfântului Duh, pe 13 iunie, vor avea parte de necazuri.

Toţi creştinii ortodocşi sunt sfătuiţi să petreacă Lunea Sfântului Duh în pace și înțelegere, pentru că în această zi blestemele se prind, dar se și întoarc asupra celui care le inovocă.

De asemenea, este interzis scăldatul sau spălatul, „rusaliile“ sau zânele apelor continuându-şi sărbătoarea şi astăzi.

Totodată, creştinii duc la biserică ramuri de tei, nuc, plop sau stejar, pentru a le folosi pentru a alunga răul şi bolile.

Ramurile de tei au o simbolistică specială în această sărbătoare de Lunea Sfântului Duh. 

Ramurile de tei fereşte gospodăriile de grindină sau de duhurile rele ale zânelor. Tinerii le aduc din păduri, după care se sfinţesc la biserică, iar credincioşii le iau acasă şi le pun la icoane.

În ziua de Lunea Sfântului Duh, nu se muncește nici la câmp, dar nici în gospodărie.

De asemenea, nu se coase, nu se se taie, tunde, nu se face curat în casă, și nici nu se să sapă grădinile. Nu se intră nici în vie, nu se merge în locuri pustii, pe lângă păduri sau fântâni, deoarece spiritele rele sunt libere, iar oamenii pot fi ademeniți de ele.

Rugăciune făcătoare de minuni de Rusalii. Sărbătoare în calendar ortodox 13 iunie 2022

"Duhule Sfânt, miluiește-ne pe noi, păcătoșii! Sfântă Treime, un singur Dumnezeu, miluiește-ne pe noi!Duh al adevărului și al înțelepciunii, miluiește-ne pe noi! Duh al înțelegerii și al sfatului, miluiește-ne pe noi! Duh al tăriei și al științei, miluiește-ne pe noi!

Duh al evlaviei și al fricii de Dumnezeu, miluiește-ne pe noi! Duh al iubirii, al bucuriei si al pacii, miluieste-ne pe noi! Duh al rabdarii, al bunatatii si al blandetii, miluieste-ne pe noi! Duh al umilintei si al prudentei, miluieste-ne pe noi! Duh al vietii si al mantuirii, miluieste-ne pe noi! Duh al bunavointei si al statorniciei, miluieste-ne pe noi! Duh al virtuților și al harurilor, miluiește-ne pe noi!"

×
Parteneri
Schema mafiei din România. Susţinere de la nivel înalt
x close