Antena 3 CNN Actualitate Religie Sfântul Dumitru. Tradiții și obiceiuri. Ce este complet interzis să faci pe 26 octombrie?

Sfântul Dumitru. Tradiții și obiceiuri. Ce este complet interzis să faci pe 26 octombrie?

Sfântul Dumitru. Tradiții și obiceiuri. Ce este complet interzis să faci pe 26 octombrie?
Sursa foto: Foto: Pixabay.com
26 Oct 2019   •   16:07

Sfântul Dumitru. Sărbătoarea Sfântului Dumitru este asociată în fiecare an cu moartea naturii, cu sosirea iernii și a frigului.

Sfântul Dumitru. Conform datinei, Sfântul Dumitru este omologul Sfântului Gheorghe și de asemenea, Sfântul Dumitru este patronul păstorilor și garantul soroacelor.

Sfântul Dumitru. La Sfânt Dumitru căldura intră în pământ și gerilă începe să-și arate colții. Dacă Sfântul Gheorghe are grijă ca la ziua lui să fie codrul înverzit, Sfântul Dumitru are grijă să-l facă negru, adică să-l desfrunzească.

Sfântul Dumitru. Ziua Sfântului Dumitru este o zi a soroacelor pentru slujbe, se împarte mâncare si se slobod sărindarele. Femeile duc mâncarea la biserică și dau de pomană celor trecuți în neființă.

 Sfântul Dumitru.Un alt obicei al zilei de Sfântul Dumitru se întâlnește în Dobrogea. Mai mulți flăcăi se întrunesc la o casă, de unde pornesc apoi prin sat cântând din fluiere și cavale, între ei se află și un fecior îmbrăcat ca o cadâncă, astfel capătă bacșișuri. Obiceiul se mai numește și “datina Saiegiilor”.

Sfântul Dumitru. Tot în această zi sfântă , de Sfântul Dumitru, se tunde coama cailor până la trei ani, ca să aibă păr frumos.

Sfântul Dumitru. Se mai spune,  în tradiția românească, că cei care vor păzi cu sfințenie această sărbătoare, de Sfânt Dumitru, vor fi feriți de boli sau lovituri.

Sfântul Dumitru. La Sâmedru, se zice din bătrâni, că oamenii morți (în morminte) se fac muroni, vârcolaci, strigoni și, ieșind din pământ, nepăciuiesc pe cei vii.

Sfântul Dumitru. De sărbătoarea Sfântului Dumitru, sau Sâmedru, există și superstiții legate de vreme și de iarna ce va urma, dintre care:

Sfântul Dumitru. Cum e ziua de Sâmedru, așa va fi toată iarna;

Sfântul Dumitru. Dacă la Sâmedru e vremea aspră, va fi iarna bună, iar alții zic că că de va fi la Sumedru vremea bună, toamna va fi lungă și frumoasă;

Sfântul Dumitru. Dacă în noaptea Sfântului Dumitru e lună plină și cerul e senin, iarna va fi bună, iar dacă e lună plină și cerul e acoperit de nori, dacă plouă sau ninge, iarna va fi aspră, cu zăpezi grele;

Sfântul Dumitru. Dacă la Sâmedru e lună nouă, iarna se începe curând și se termină repede, iar dacă e lună plină, iarna se începe curând și se termină târziu;

Sfântul Dumitru. În noaptea de Sâmedru ciobanii pândesc unde dorm oile și, dacă dimineața se va scula întâi o oaie albă și va pleca în jos, iarna va fi grea; dacă se va scula o oaie neagră și va pleca în sus, iarna va fi ușoară.

Sfântul Dumitru. Zilele Sfinților Dumitru sunt ultimele sărbători importante ale toamnei, sărbători care, după superstiții pastorale, marchează începutul iernii.

×
Parteneri
Explozie la Rafinăria Petromidia Năvodari. Plan roşu activat!
x close