Antena 3 CNN Actualitate Religie Tradiţii şi obiceiuri de Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Ce nu este bine să faci astăzi, 29 august

Tradiţii şi obiceiuri de Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Ce nu este bine să faci astăzi, 29 august

De sărbătoarea cu cruce roşie Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, creştinii ortodocşi respectă o serie de tradiţii şi obiceiuri pentru a le merge bine tot anul.

Tradiţii şi obiceiuri de Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Ce nu este bine să faci astăzi, 29 august
Sursa foto: Freepik.com
de Georgiana Adam    |    29 Aug 2023   •   07:00

Sărbătoarea cu cruce roşie Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul este ultima din anul bisericesc, întrucât, pe 1 septembrie, începe un nou an. Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul este o zi de post, potrivit calendar ortodox.

Postirea în această zi de 29 august este sugerată, pe de o parte, pentru a nu ne asemăna cu Irod, iar pe de altă parte, ca să nu ne asemânăm cu viața înfrânată a lui Ioan.

Sfântul Ioan Botezătorul s-a născut în cetatea Orini, în familia preotului Zaharia. Mama sa era descendentă a lui Aaron. Nașterea prorocului Ioan s-a petrecut cu șase luni înaintea nașterii lui Iisus.

Nașterea să a fost vestită de către îngerul Gavriil lui Zaharia. Pentru că nu va da crezare celor vestite de îngerul Gavriil, Zaharia va rămâne mut până la punerea numelui fiului sau.

Sărbătoarea Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul în calendarul ortodox din 29 august 2023

Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul este prăznuită de ortodocşi şi catolici în fiecare an, pe 29 august.

Este sărbătoarea în amintirea zilei în care Înaintemergătorului și Botezătorului Domnului i-a fost dat capul pe tipsie, fiicei regelui Irod, Salomeea.

Tot pe 29 august sunt comemorați eroii care și-au dat viața pentru credință și patrie.

De sărbătoarea Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul nu este bine să se folosească cuţitul. Toate bucatele se rup cu mâna. 

Citeşte şi: Calendar ortodox 29 august 2023. Sărbătoare cu cruce roşie de Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul 

Totodată, potrivit tradiţiei populare, pe 29 august, nu este bine să mâncăm fructe sau legume rotunde.

De asemenea, nu se mănâncă varză, căci se spune că lui Ioan Botezătorul i s-a tăiat capul pe varză de 7 ori şi a înviat.

Potrivit tradiției ortodoxe, de Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, se spune o rugăciune către Sfântul Ioan Botezătorul despre care se spune că îndeplinește orice dorință.

Această rugăciune către Sfântul Ioan Botezătorul trebuie rostită 9 zile la rând pentru îndeplinirea tuturor dorințelor. Potrivit preoților, este bine ca această rugăciune puternică să fie scrisă pe o foaie și purtată tot timpul în geantă.

"O Mergătorule înainte al Domnului şi Botezătorule a lui Hristos, mari şi multe sunt vredniciile date ţie de Dumnezeu, fiindcă tu de proorocii cei vechi ai fost prorocit. Tu, după făgăduinţă şi prorocie Îngerească, te-ai şi născut.

Numele tău prin cuvântul Arhanghelului Gavriil mai înainte s-a vestit; a ta numire cu minunea dezlegării limbii tatatlui tău s-a pecetluit.

Tu, din copilărie, în pustie ai vieţuit şi, ca o pasăre a cerului, desăvârşit neagoniseala ai iubit, cu agurida şi cu miere sălbatică te-ai hrănit. 

Tu, cu duhul şi cu puterea lui Ilie , în lume te-ai arătat şi nelegiuirea lui Irod şi a tuturor celor asemenea lui ai mustrat. 
Tu eşti martorul cel preavestit al Preasfintei şi de viaţă făcătoarei Treimi.

Tu pe Mântuitorul către mulţimea popoarelor L-ai mărturisit şi cu degetul tău L-ai arătat pe Mielul lui Dumnezeu, care ridică păcatele lumii.

Tu, de către însuşi Domnul, mai mult decât prooroc ai fost mărturisit şi, după Născătoarea de Dumnezeu, pe tine te credem a fi cel mai mare om născut din femeie. 

Prin mijlocirea sfintelor şi preaputernicelor tale rugăciuni, ajută-mă să dobândesc mila lui Dumnezeu şi a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, în ceasul cel de pe urmă al sfârşitului meu. Amin!"

×
Parteneri
Stare de alertă în Cluj-Napoca, după ce o stradă principală s-a surpat
x close