Antena 3 CNN Actualitate Românul trimis la închisoare pentru zădărnicirea combaterii bolilor a fost eliberat. Strugurel Matei a fost citat ilegal

Românul trimis la închisoare pentru zădărnicirea combaterii bolilor a fost eliberat. Strugurel Matei a fost citat ilegal

Strugurel Matei, primul român condamnat la un an de închisoare cu executare pentru zădărnicirea combaterii bolilor, a fost eliberat după două luni de la încarcerare.

Românul trimis la închisoare pentru zădărnicirea combaterii bolilor a fost eliberat. Strugurel Matei a fost citat ilegal
Sursa foto: Facebook/Strugurel Matei
de Adelina Miron    |    15 Oct 2021   •   23:53

Strugurel Matei a fost ajutat de avocata Ştefania Dascălu, din cadrul Centrului de Resurse Juridice (CRJ), care a obţinut la Judecătoria Buzău desfiinţarea deciziei de încarcerare din 2020.

La data de 7 octombrie 2021, Judecătoria Buzău a constatat că citarea lui Strugurel Matei a fost efectuată în mod ilegal şi a dispus desfiinţarea sentinţei de condamnare şi redeschiderea procesului penal.

Bărbatul a stat într-o cameră cu 44 de persoane, spune avocata.

„Cazul acesta este extrem de sugestiv pentru felul în care justiţia şi asistenţa socială din România se raportează la persoanele cu dizabilităţi intelectuale”, susține Ştefania Dascălu.

Strugurel Matei, persoană cu dizabilităţi intelectuale, nu a avut avocat, iar instanţa nu s-a asigurat că acesta a înţeles ce i se întâmplă şi l-a condamnat în lipsă. Abia la două zile după definitivarea sentinței, pe 29 iulie, autoritățile l-au găsit și l-au încarcerat.

„Nimic din cele de mai sus nu a fost pe înțelesul domnului M.S. Deseori, acesta își suna avocata să întrebe: ”Și…credeți că se face dreptate?” sau ”Ce au zis oamenii mari din sală?”.

”Oamenii mari din sală” au considerat, în al 12-lea ceas, că domnul M.S. nu are ce căuta în spatele gratiilor și s-a dispus eliberarea sa imediată.

Este foarte trist că a trebuit să ne străduim atât de tare să o dovedim.”, mai transmite CRJ.

Avocata mai precizează că bărbatului nu i-a fost respectat dreptul de acces la justiție: 

„Menționăm că fapta de care este acuzat a fost săvârșită într-o perioadă (20.04.2020) în care starea de izolare/carantinare forțată era ilegală, aspect constatat de Curtea Constituțională prin decizia nr. 458 din data de 25.06.2020 și de către Judecătoriile Brașov și Iași, în cazuri  similare.

Judecătoria Iași reține că, în lumina dispozițiilor art.5 din Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale, detenția legală a unei persoane susceptibile să transmită o boală contagioasă reprezintă o privare de libertate ce poate fi acceptată în cadrul unei societăți în vederea asigurării sănătății și securității publice, dar care este permisă doar cu îndeplinirea condițiilor și a procedurii stabilite prin lege, fiind exclus arbitrariul.

De asemenea, orice persoană trebuie să se bucure de posibilitatea contestării în justiție a măsurii detenției de ordin medical social într-un termen scurt, astfel încât, în cazul constatării nelegalității măsurii dispuse, să poată fi eliberată. Altfel spus, persoana căreia i se aplică măsura detenției de ordin social medical trebuie să beneficieze de un drept de acces la justiție efectiv, care să asigure judecarea într-un termen rapid a acțiunii și să dispună eliberarea persoanei deținute nelegal.”

×
Subiecte în articol: roman inchisoare Buzau boli
Parteneri
Mobilizare impresionantă pentru Aryan, copilul rătăcit
x close