Antena 3 CNN Actualitate Românii sunt de părere că România ar trebui să-i ia apărarea Ucrainei în cazul unui conflict amat cu Rusia. Sondaj ECFR

Românii sunt de părere că România ar trebui să-i ia apărarea Ucrainei în cazul unui conflict amat cu Rusia. Sondaj ECFR

European Council on Foreign Relations a realizat un sondaj în mai multe țări europene, printre care și România. Românii se numără printre europenii care consideră că țara lor, alături de NATO și UE, ar trebui să vină în apărarea Ucrainei în cazul unui conflict armat cu Rusia.

Românii sunt de părere că România ar trebui să-i ia apărarea Ucrainei în cazul unui conflict amat cu Rusia. Sondaj ECFR
Sursa foto: Getty Iamges/ Brendan Hoffman
de Cerasela Stafie    |    09 Feb 2022   •   18:34

Cu excepția finlandezilor, majoritatea cetățenilor țărilor în care a fost realizat sondajul cred că Rusia va invada Ucraina în acest an.

Sondajul ECFR a fost realizat la sfârșitul lunii ianuarie, în șapte țări: România, Finlanda, Franța, Germania, Italia, Polonia, și Suedia.

Cei mai convinși că anul acesta Rusia va invada Ucraina sunt polonezii, cu un procent de 74%, urmați de români, cu 64%. De altfel, cu excepția finlandezilor, majoritatea cetățenilor cred chestionați că o invazie este probabilă și foarte probabilă: Suedia - 54%, Germania - 52%, Italia - 52%, Franța - 51%, Finlanda - 44%.

În cazul unui conflict armat între Ucraina și Rusia, majoritatea europenilor care au răspuns acestui sondaj sunt de părere că NATO și UE ar trebui să vină în apărarea Ucrainei. Excepția este aici Germania.

Totodată, mulți dintre oamenii care au participat la sondaj, procentul diferă, consideră că propria țară ar trebui să participe la apărarea Ucrainei.

40% dintre români sunt de părere că țara noastră ar trebui să sară în apărarea Ucrainei. Cei mai hotârâți sunt polonezi și aici, un procent de 65% din respondenți sunt favorabili ideii ca țara lor să apere Ucraina. La polul opus sunt finlandezi, procentul celor care se împotrivesc acestei sugestii este de 54%.

Cu privire la încrederea acordată de cetățeni Uniunii Europene și Alianței Nord Atlantice, părerile sunt mai împărțite. Totuși, românii se află pe locul al doilea, după polonezi și în fața Italiei și Suediei, din punct de vedere al încrederii ridicate în cele două. La polul opus sunt Germania, Finlanda și Franța cu procente în jurul valorii de 50 %. De notat că încrederea francezilor în NATO este cea mai scăzută, de 47 %.

×
Subiecte în articol: sondaj
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close