Antena 3 CNN Actualitate România va participa cu 200 de militari la operațiunea NATO de evacuare a cetățenilor din Afganistan

România va participa cu 200 de militari la operațiunea NATO de evacuare a cetățenilor din Afganistan

CSAT a decis miercuri ca România să participe cu 200 de militari la operațiunea NATO de evacuare a cetățenilor din Afganistan.

România va participa cu 200 de militari la operațiunea NATO de evacuare a cetățenilor din Afganistan
Sursa foto: Getty
de Alexandru Negrici    |    25 Aug 2021   •   18:51

S-a stabilit să fie întreprinse demersuri pentru aducerea în siguranță în România a cetățenilor afgani colaboratori ai autorităților române şi ai organizațiilor internaţionale, studenți cu burse în România, categorii vulnerabile precum jurnaliști, activişti pentru drepturile omului și magistrați.

Până acum, Ministerul Afacerilor Externe a reușit repatrierea a 49 de cetățeni români, împreună cu șapte cetățeni ai unor state partenere și aliate.

Printre concluziile ședinței CSAT se numără și faptul că România va continua să sprijine, inclusiv prin fonduri ale asistenței umanitare și asistenței pentru dezvoltare, proiecte care să ajute direct la ameliorarea situației cetățenilor afgani din Afganistan și a refugiaților afgani, conform Biziday.

România a decis și participarea la operațiunea militară pentru evacuarea cetățenilor afgani care au lucrat pentru misiunile NATO în Afganistan, precum și a membrilor familiilor acestora.

“În acest sens, pe baza elementelor de planificare inițială comunicate de Comandamentul Forțelor Aliate în Europa, Consiliul Suprem de Apărare a Țării a hotărât participarea Armatei României la această operație de evacuare și relocare a cetățenilor afgani cu un efectiv de maximum 200 de militari, începând cu luna august 2021, pentru o perioadă de cel mult 6 luni“, se arată în comunicatul oficial.

“Pentru România, schimbarea de regim din Afganistan poate avea consecințe în planul securității, din cauza pericolelor reprezentate de extremism, terorism, exportul de instabilitate în regiune, traficul de droguri și arme, migrația ilegală, care trebuie contracarate. În acest context, România va lua măsurile necesare și va rămâne angajată în apărarea intereselor naționale și ale cetățenilor noștri și, în egală măsură, va participa, în mod solidar, alături de partenerii și aliații noștri, la efortul internațional de a depăși această criză, pe multiplele ei planuri“, precizează Administrația Prezidențială.

×
Subiecte în articol: România NATO
Parteneri
Infractorii români care au speriat America
x close