Antena 3 CNN Actualitate România vrea să îşi reînnoiască flota aviatică militară cu avioane second-hand

România vrea să îşi reînnoiască flota aviatică militară cu avioane second-hand

România vrea să îşi reînnoiască flota aviatică militară cu avioane second-hand
Sursa foto: f-16
11 Sep 2009   •   08:31

România face primii paşi către reînnoirea flotei aviatice militare. Cu avioane second-hand. Guvernul de la Bucureşti pare că a renunţat să mai cumpere avioane multirol noi. A trimis o cerere de ofertă Statelor Unite, pentru achiziţia unor avioane F-16, aflate deja în uz. Preţul ar fi de peste 20 de milioane de dolari bucata. Banii sunt pentru reparaţii şi îmbunătăţirea navelor, pentru că... americanii le-ar da şi gratis. Acest preţ de 8 ori mai mic faţă de costurile de achiziţie ale unor avioane noi.

Surse citate de Evenimentul Zilei spun că banii nu reprezintă contravaloarea avioanelor, pentru că americanii ar fi dispuşi să le cedeze gratuit. Este vorba însă de costurile lucrărilor de reparaţii şi modernizare, care ar fi realizare de companii americane.

Ministerul Apărării Naţionale a admis că ar fi trimis o cerere de ofertă guvernului Statelor Unite, dar reprezentanţii instituţiei au adăugat că este vorba despre o simplă solicitare de informaţii. În urmă cu două zile, la Călăraşi, preşedintele Traian Băsescu nega că se poartă negocieri pentru achiziţionarea de avioane F-16 second hand.

Compania americană este printre cei cinci fabricanţi de avioane care au înaintat oferte statului român pentru achiziţionarea de avioane multirol de ultimă generaţie.

Antena 3

×
Subiecte în articol: SUA România
Parteneri
Noi detalii despre starea lui Florin Piersic
x close