Antena 3 Actualitate Românii nu îşi permit să cumpere măşti: ''Cu 70 de lei, iei trei kilograme de carne şi mănânci o lună!''

Românii nu îşi permit să cumpere măşti: ''Cu 70 de lei, iei trei kilograme de carne şi mănânci o lună!''

de Iulia Gorgorin    |    01 Aug 2020   •   10:45
Românii nu îşi permit să cumpere măşti: ''Cu 70 de lei, iei trei kilograme de carne şi mănânci o lună!''
Sursa foto: Hepta

Pentru milioane de români, achiziţia unei cutii cu măşti chirugicale de unică folosinţă este o cheltuială greu de suportat. Cei mai vulnerabili sunt pensionarii, dar şi salariaţii plătiţi cu salariul minim pe economie, care admit că îşi cumpără măşti la bucată pentru că nu-şi permit să plătească o cutie întreagă. Deşi Guvernul a promis măşti pentru persoanele defavorizate, sprijinul Executivului întârzie să apară.

Respectarea noilor reguli de purtare a măştilor, ar putea fi o provocare pentru români, mai ales că mulţi nu prea îşi permit să cumpere o cutie de măşti chirurgicale de unică folosinţă. Nu doar persoanele defavorizate ar putea întâmpina probleme, persoane care au intrat deja în vizorul Guvernului, ci şi românii plătiţi cu salariul minim.

O cutie cu măşti de unică folosinţă costă 70 de lei, ceea ce înseamnă 10% din pensia minimă şi 5% din salariul minim net pe economie.

Mulţi pesionari admit că nu şi-au cumpărat niciodată o cutie de măşti de la începutul pandemiei şi până în prezent.

''Nu am luat o cutie. Iau câte o bucată, pentru că nu îmi permit. Pensia e cum e şi nu îmi permit. Cu 70 de lei iei trei kilograme de carne şi mănânci o lună'', spune o pensionară.

Pentru angajaţii cu venituri mici, o soluţie mai accesibilă este masca reutilizabilă.

''Le speli, le calci, le sterilizezi şi le porţi. Chiar dacă nu avem posibilitatea să le cumpărăm, le putem confecţiona acasă'', spune o tânără.

Guvernul a anunţat recent că 2,3 milioane de persoane defavorizate vor primi câte 50 de măşti care ar trebui să le ajungă două luni.

Vizaţi sunt pensionarii care încasează pensia minimă şi care primesc ajutor social, dar şi persoanele cu handicap.

Până acum, nimeni nu a primit nicio mască de la Guvern

Banii au fost deja alocaţi pentru achiziţia de măşti din fondul de rezervă al Guvernului, însă licitaţia a fost contestată.

Pentru achiziţia de măşti, bugetul Ministerului Sănătăţii a fost suplimentat cu 230 milioane de lei.

×
Subiecte în articol: măşti romani

Antena 3 CNN

 

 

Antena 3 şi CNN, parteneriat exclusiv

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close