Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Adrian Marinescu, despre noua varianta de COVID-19 confirmată în România: ”Ne așteptăm să fie încheierea pandemiei”

Adrian Marinescu, despre noua varianta de COVID-19 confirmată în România: ”Ne așteptăm să fie încheierea pandemiei”

Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului de Boli Infecţioase „Matei Balş”, a comentat apariția în România a unei noi tulpini de COVID-19. Până acum, au fost indentificate 13 cazuri în urma secvențierii, potrivit ministrului Sănătății.

Adrian Marinescu, despre noua varianta de COVID-19 confirmată în România: ”Ne așteptăm să fie încheierea pandemiei”
Sursa foto: Hepta/ Mediafax Foto / Eduard Vinatoru
de Adelina Miron    |    Laura Dinu    |    02 Feb 2022   •   09:37

Adrian Marinescu susține că ne apropiem de finalul pandemiei, ceea ce înseamnă că variantele care vor apărea în această perioadă vor avea virulență redusă, dar contagiozitate mai ridicată.

„Sunt cazuri izolate. De-a lungul pandemiei am avut variante care nu au avut impact. Nu s-a demonstrat nicicum că e mai agresivă. Ne interesează să nu avem o variantă care se transformă în mai multe forme severe. Evident că variantele virale care sunt către finalul pandemiei se transmit foarte ușor, dar cu virulență redusă. E cumva ciclul natural al virusului și ne așteptăm să fie partea de încheiere.”, a precizat Adrian Marinescu pentru Antena 3.

Ministrul Sănătățuu, Alexandru Rafila, a transmis că această nouă varianta s-ar putea extinde în România:

„Sunt apărute 13 cazuri. E o tulpină care în unele țări se răspândește în paralel cu Omicron clasic, să spunem așa, vedeți că virusul evoluează permanent, singura diferență care nu este confirmată încă, dar este posibilă, este legată de transmisibilitate care se pare că e și mai mare decât la Omicron. Noi nu avem decât 13 cazuri secvențiate până în momentul de față cu această nouă tulpină. E posibil să se extindă și în România, dar atât timp cât nu produce o boală mai gravă nu cred că vor fi probleme legate de această tulpină, din punct de vedere al sănătății publice”, a spus Rafila.

Pe de altă parte, ministrul Sănătății a spus că există o presupunere a specialiștilor că bolnavii COVID-19 în stare gravă, internați la ATI, au tulpina Delta, și nu Omicron, astfel că săptămâna aceasta va demara un studiu.

×
Subiecte în articol: Adrian Marinescu COVID-19 varianta
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close