Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Alexandru Rafila, despre următoarea amenințare medicală pe termen mediu: "Poate sta la originea unui număr mare de decese"

Alexandru Rafila, despre următoarea amenințare medicală pe termen mediu: "Poate sta la originea unui număr mare de decese"

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, spune că următoarea amenințare va fi legată de rezistența la antimicrobiene, care poate afecta multe dintre progresele din medicină.

Alexandru Rafila, despre următoarea amenințare medicală pe termen mediu: "Poate sta la originea unui număr mare de decese"
Sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea
de Silvia Preda    |    10 Feb 2022   •   18:16

Alexandru Rafila a subliniat importanța solidarității și cooperării la nivel european pentru combaterea pandemiei COVID la întâlnirea miniștrilor de externe și ai sănătății desfășurată la Lyon.

"Pandemia de COVID-19 a evidențiat valoarea importanta solidarității și cooperării. România susține eforturile de creștere a acoperirii vaccinale la nivel mondial. Guvernul României si-a dovedit solidaritatea cu alte țări, donând milioane de doze de vaccin Moldovei, Serbiei, Ucrainei, Egiptului, Vietnamului, Tunisiei și Coreei de Sud. Utilizarea extinsa a unui vaccin eficient și sigur împotriva COVID-19 în toate colțurile lumii reprezintă o piatră de temelie a răspunsului nostru la actuala pandemie”, a spus Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătății a avut întâlniri bilaterale cu miniștrii Sănătății din Austria, Bulgaria, Danemarca și Norvegia în care au fost abordate subiecte privind modul de colaborare în gestionarea pandemiei, vaccinarea împotriva COVID-19 și impactul asupra sistemelor de sănătate.

Ministrul Rafila a evidențiat că una dintre lecțiile învățate în pandemie trebuie să fie intensificarea abordării multisectoriale a problemelor de sănătate publică, mai ales a celor cu impact transfrontalier.

"Trebuie să învățăm lecțiile potrivite din criza COVID-19 și să ne angajăm într-o cooperare europeană consolidată pentru a ne asigura că sistemele noastre de sănătate devin mai puternice și mai pregătite pentru astfel de crize.

Următoarea amenințare pe termen mediu va fi cu siguranță legată de rezistența la antimicrobiene (AMR), care poate afecta multe dintre progresele din medicină și poate sta la originea unui număr mare de decese.

Statele membre trebuie să își coordoneze acțiunile pentru a reduce utilizarea necorespunzătoare a antibioticelor, să colaboreze pentru a dezvolta noi antibiotice și să integreze abordarea , între sănătatea umană, cea animală și mediu", a mai spus ministrul român al Sănătății.

Când se va ajunge la etapa în care trebuie să conviețuim cu virusul. Anunţul lui Valeriu Gheorghiţă

Când vom intra în faza de endemie a bolii COVID-19, vor persista o serie de măsuri cu impact social redus. Discuția despre vaccinarea sezonieră împotriva coronavirusului este prematură, spune Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare.

Valeriu Gheorghiţă a spus, joi, răspunzând la o întrebare legată de momentul în care se va ajunge la vaccinarea sezonieră împotriva COVID-19, că este "viziunea pe care o are majoritatea țărilor și inclusiv organizațiile internaționale".

"Probabil în momentul în care vom intra în faza de endemie a bolii, ceea ce nu înseamnă că virusul nu mai circulă sau că nu mai poate să genereze îmbolnăviri, ci că din punct de vedere al măsurilor suntem într-o altă etapă în care trebuie să conviețuim cu virusul și vor persista probabil o serie de măsuri care vor avea impact social redus, dar care își vor menține eficiența în ceea ce privește protecția față de îmbolnăvire", a afirmat coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, potrivit Mediafax.

×
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close