Antena 3 CNN Coronavirus Când se va ajunge la etapa în care trebuie să conviețuim cu virusul. Anunţul lui Valeriu Gheorghiţă

Când se va ajunge la etapa în care trebuie să conviețuim cu virusul. Anunţul lui Valeriu Gheorghiţă

Când vom intra în faza de endemie a bolii COVID-19, vor persista o serie de măsuri cu impact social redus. Discuția despre vaccinarea sezonieră împotriva coronavirusului este prematură, spune Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare.

Când se va ajunge la etapa în care trebuie să conviețuim cu virusul. Anunţul lui Valeriu Gheorghiţă
Sursa foto: Mediafax Foto / Eduard Vinatoru
de Silvia Preda    |    10 Feb 2022   •   17:24

Valeriu Gheorghiţă a spus, joi, răspunzând la o întrebare legată de momentul în care se va ajunge la vaccinarea sezonieră împotriva COVID-19, că este "viziunea pe care o are majoritatea țărilor și inclusiv organizațiile internaționale".

"Probabil în momentul în care vom intra în faza de endemie a bolii, ceea ce nu înseamnă că virusul nu mai circulă sau că nu mai poate să genereze îmbolnăviri, ci că din punct de vedere al măsurilor suntem într-o altă etapă în care trebuie să conviețuim cu virusul și vor persista probabil o serie de măsuri care vor avea impact social redus, dar care își vor menține eficiența în ceea ce privește protecția față de îmbolnăvire", a afirmat coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, potrivit Mediafax.

Valeriu Gheorghiţă a precizat că este important de monitorizat foarte atent ce tip de variantă virală circulă și pentru acest lucru capacitatea de secvențiere trebuie consolidată.

"Cu siguranță în urma acestei monitorizări se vor identifica acele variante virale care au potențial de a circula intens și eventual să devină dominante. În funcție de asta se vor face sau nu recomandări de administrare a unui vaccin, probabil adaptat acelei variante virale circulante, pe modelul vaccinării din gripa sezonieră.

Dar, la acest moment, este iarăși prematur, pentru că realmente ne interesează să vedem care va fi evoluția în perioada care urmează a acestui val 5 de îmbolnăviri", declară Valeriu Gheorghiță.

Raed Arafat: "Avem o tendinţă de descreştere, cel puţin la rata de pozitivare putem vorbi de un platou"

Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a declarat că în România există o tendinţă de descreştere a numărului de cazuri noi de coronavirus.

Arafat a precizat, joi, într-o conferinţă de presă, că nu se poate compara ce se întâmplă acum cu ce a fost în valul precedent.

"Avem o tendinţă de descreştere, cel puţin la rata de pozitivare putem vorbi de un platou acum, cifrele scad cu excepţia secţiilor de ATI, unde continuă o uşoară creştere. Nu putem compara sub nicio formă ce se întâmplă acolo acum cu valul trecut", a spus Arafat.

Bilanț COVID-19 din 10 februarie 2022, în România. Zeci de mii de noi cazuri în ultimele 24 de ore

Bilanţ COVID-19 din 10 februarie 2022, în România. În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 26.466 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), cu 880 mai puțin decât în ziua anterioară.

3.176 dintre cazurile noi din 24 de ore sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.

În total, până joi, 10 februarie, pe teritoriul României au fost înregistrate 2.508.860 de cazuri de infectare cu noul coronavirus (COVID – 19), dintre care 82.550 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.

×
Subiecte în articol: virus coronavirus Valeriu Gheorghiţă
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close