Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Ministrul Sănătății: ”Dacă închidem școlile, un milion de părinți stau acasă două luni”

Ministrul Sănătății: ”Dacă închidem școlile, un milion de părinți stau acasă două luni”

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, susține că închiderea școlilor, pe fondul creșterii numărului de cazuri COVID-19, are efecte negative atât pentru copii, cât și pentru părinți.

Ministrul Sănătății: ”Dacă închidem școlile, un milion de părinți stau acasă două luni”
Sursa foto: Hepta
de Adelina Miron    |    02 Feb 2022   •   10:30

Închiderea școlilor pentru o perioadă limitată de timp ar presupune ca părinții să stea acasă pentru a avea grijă de copii, spune ministrul:

„Închidem școlile o lună de zile, să spunem, sau două luni de zile, cum s-a întâmplat la începutul anului 2020, ca să treacă valul. În două luni de zile, stau un milion de părinți acasă ca să aibă grijă de un milion de copii, care să spunem că sunt copii până în clasa a VI-a sau a VII-a, care nu pot să stea singuri, copii din grădinițe, copii din ciclul primar și o parte din cei din ciclul gimnazial, închidem școlile, un milion de părinți stau acasă două luni.”, a declarat Alexandru Rafila pentru TVR.

Ministrul Sănătății susține că există multe voci care solicită închiderea temporară a școlilor din cauza răspândirii virusului, cu toate că această măsura ar avea consecințe negative asupra dezvoltării copiilor:

„Și cea mai gravă consecință, și mie îmi pare rău că diverse organizații care sunt foarte vocale în acest moment nu țin cont de faptul că noi am făcut un atentat la sănătatea copiilor, la dezvoltarea copiilor din punct de vedere fizic și psihic închizând perioade nejustificate de lungi școlile atunci când toate țările din UE le țineau deschise, cu un număr mai mare de cazuri decât în România, iar România le ținea închise.”, a declarat Alexandru Rafila.

El a explicat de ce s-a decis ca funcționarea școlilor să depindă de gradul de ocupare a paturilor din spitale: „De ce am legat de spitalizare? Pentru că, dacă într-adevăr activitatea școlară favorizează transmiterea bolii, atunci într-adevăr presiunea pe spitale poate să crească și putem ajunge într-un moment în care nu mai putem să tratăm pacienții, fie că discutăm de cei COVID, sau cei cu alte boli. Și din cauza asta le-am legat de gradul de ocupare a spitalelor, încât la atingerea a 75% din capacitatea alocată pentru COVID (…) închidem școala în județul respectiv și în momentul când se intră pe un trend descendent, se ajunge la 70% grad de ocupare, atunci putem să redeschidem activitatea școlară.”

 

×
Subiecte în articol: Alexandru Rafila şcoli copii COVID-19 parinti
Parteneri
România, de 20 de ani în NATO. Mesajul premierului Marcel Ciolacu
x close