Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Atenție! De ce unii oameni dezvoltă Alzheimer. Cei trei factori care afectează grav creierul

Atenție! De ce unii oameni dezvoltă Alzheimer. Cei trei factori care afectează grav creierul

Atenție! De ce unii oameni dezvoltă Alzheimer. Cei trei factori care afectează grav creierul
Sursa foto: foto: Pexels.com
03 Dec 2019   •   20:09

Maladia Alzheimer, cunoscută pentru faptul că provoacă o pierdere progresivă a memoriei, afectează aproape 50 de milioane de persoane pe plan mondial, dacă se ține cont de patologiile înrudite cu această boală.

Mai bine cunoscută și mai bine diagnosticată, această maladie a rămas totuși fără un tratament curativ până în zilele noastre.

Vârsta este „cel mai mare factor de risc cunoscut”, potrivit OMS. Se estimează că începând de la 85 de ani, o femeie din patru și un bărbat din cinci sunt afectați de Alzheimer. Începând de la 65 de ani, riscul de a dezvolta această boală se dublează la fiecare cinci ani.

Cu toate acestea, Alzheimer nu trebuie să fie considerată o consecință ineluctabilă a procesului de îmbătrânire. De altfel, există o formă ereditară a maladiei Alzheimer (1% din cazuri), cu o apariție mult mai precoce, în jurul vârstei de 60 de ani sau chiar mai devreme.

Pentru forma non-ereditară a bolii, studiile au evidențiat ca factori de risc sedentarismul, obezitatea, diabetul zaharat, hipertensiunea arterială, fumatul, consumul excesiv de alcool și alimentația dezechilibrată.

Depresia, nivelul scăzut de instruire, izolarea socială și absența activităților intelectuale sunt de asemenea citate de OMS în rândul factorilor de risc.

Sursa: doctorulzilei.ro.

×
Subiecte în articol: Alzheimer
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close