Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Boala tăcută care omoară anual peste 6.000 de români | Pacient: "Nu ştim ce mai e în mâncare şi te poţi îmbolnăvi"

Boala tăcută care omoară anual peste 6.000 de români | Pacient: "Nu ştim ce mai e în mâncare şi te poţi îmbolnăvi"

Semnal de alarmă privind cancerul colorectal: scade vârsta de la care apare această boală în principal din cauza alimentaţiei şi a sedentarismului, avertizează medicii. 

Boala tăcută care omoară anual peste 6.000 de români | Pacient: "Nu ştim ce mai e în mâncare şi te poţi îmbolnăvi"
Sursa foto: Antena 3
de Cristina Ştefan    |    15 Sep 2022   •   09:14

Peste 6.000 de români mor anual din cauza acestei patologii, deşi şansele de suprevieţuire sunt de peste 90%, dacă boala este depistată la timp. 

Chiar dacă avem un program de screeening pentru acest tip de cancer, specialiştii atrag atenţia că mulţi pacienţi sunt depistaţi în stadii avansate de boală. 

Spre exemplu, un fost inginer chimist şi povesteşte că mult timp a fost neglijent în ceea ce priveşte alimentaţia. 

Recent, medicii l-au anunţat că are cancer colorectal şi are nevoie urgentă de o operaţie laparasocop. 

"În principiu e din neglijenţă. Vă spun sincer mi-a fost frică de colonoscopie, am discutat cu medicul de familie şi a reţinut durerea mea, solicitarea, am aşteptat să treacă pandemia şi a venit acest program naţional de screening pentru depistarea cancerului colorectal", spune Ion Roşu, un pacient.

Un alt pacient din Buzău a dus o viaţă sedentară. Ne-a mărturist că a fost şofer aproape 40 de ani. Acum a ajuns la spital pentru a doua intervenţie la colon. 

"Nu ştim ce mâncăm, nu ştim ce sunt în ele şi te poţi îmbolnăvi", spune Moise, din Buzău.

Peste 13.000 de români află în fiecare an că au cancer colorectal, potrivit ultimelor date transmise de Globocan. 

Deşi pare incredibil, aproape jumătate din totalul românilor diagnosticaţi cu acest tip de cancer pierd lupta cu boala, deşi şansele de supravieţuire sunt de peste 90% dacă boala ar fi descoperită la timp. 

Medicii atrag atenţia că din cauza alimentelor procesate dar şi a sedentarismului începe să scadă vârsta pacienţilor depistaţi cu această formă de cancer. 

În România sunt patru centre unde se desfăşoară programul de screening pentru cancerul colorectal, iar unul este la Institutul Clinic Fundeni. 

"Screeningul se adresează populaţiei cu vârstă între 50 şi 74 de ani, o populaţie care prin vârstă are un risc de cancer colorectal", spune prof. Cristian Gheorghe, medic primar medicină internă si gastroenterologie la Fundeni.

După cancerul pulmonar, cel colorectal ucide cei mai mulţi oameni la nivel mondial. 

×
Subiecte în articol: cancer cancer colorectal
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close