Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Criza imunoglobulinelor. 5 companii străine ar fi șantajat statul român să renunțe la o taxă

Criza imunoglobulinelor. 5 companii străine ar fi șantajat statul român să renunțe la o taxă

Cinci companii farmaceutice și o asociație a producătorilor din Belgia au adoptat „o strategie coordonată” pentru a întrerupe aprovizionarea pieţei româneşti cu imunoglobuline, cu scopul de a presa statul să suspende taxa clawback, susține Consiliul Concurenței în urma unei anchete care vizează fapte petrecute între 2015 și 2018.

Criza imunoglobulinelor. 5 companii străine ar fi șantajat statul român să renunțe la o taxă
Sursa foto: Hepta
de Adelina Miron    |    15 Feb 2022   •   14:10

„În urma investigației, declanșate în 2018, autoritatea de concurență a constatat că, în perioada 2015-2018, cele cinci companii au adoptat o strategie coordonată, care a vizat limitarea şi, chiar, întreruperea aprovizionării pieţei româneşti cu imunoglobuline, cu scopul de a exercita o presiune asupra autorităților de a suspenda taxa clawback pentru medicamentele derivate din sânge uman sau plasmă umană. În acest fel, companiile urmăreau să își creeze un avantaj comercial, respectiv ameliorarea marjelor de profit.

PPTA (n.r. Asociaţia reprezentativă a sectorului producătorilor de terapii cu proteine plasmatice) a facilitat aceste practici anticoncurențiale și a contribuit prin propriile acțiuni la atingerea obiectivului comun, depășind, prin aceasta, sfera activităților specifice la nivelul unei asociații cu scopul de a influența procesul legislativ.

Lipsa accesului la imunoglobuline, ca medicamente esențiale destinate tratamentului unor multiple afecțiuni grave, a pus în pericol viața pacienților și a determinat autoritățile să adopte măsuri de criză pentru a asigura medicametele necesare pacienților, prin declanșarea Mecanismului European de protecție civilă, ceea ce indică, implicit, amploarea gravității situației generate pe piața națională.”, se transmite printr-un comunicat de presă.

Consiliul Concurenței a decis sancționarea cu amenzi în valoare totală de 71 de milioane de euro pentru cinci companii, și anume: Baxalta Gmbh, Elveţia: 109.372.066 lei; CSL Behring Gmbh, Germania: 76.840.182 lei; Biotest AG, Germania: 25.512.194 lei; Kedrion Spa, Italia: 16.111.871 lei; Octapharma AG, Elveţia: 125.181.860 lei. 

Și Asociaţia reprezentativă a sectorului producătorilor de terapii cu proteine plasmatice din Belgia (PPTA) va fi amendată cu 375.521 lei.

 

×
Parteneri
Fetiță găsită moartă, într-o pungă, la gunoi
x close