Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Sfat de sănătate. Ce trebuie să ştim înainte de a merge la un RMN

Sfat de sănătate. Ce trebuie să ştim înainte de a merge la un RMN

În această perioadă de pandemie, suntem în situaţia în care putem merge la medic numai pentru urgenţe, iar astăzi aflăm ce trebuie făcut înaintea investigaţiilor RMN sau CT. Radiologul Ioana Voiculescu ne spune care sunt paşii care trebuie urmaţi, pentru ca rezultatul să fie concludent. 

Sfat de sănătate. Ce trebuie să ştim înainte de a merge la un RMN
de M.Z.    |    22 Apr 2020   •   09:51

"Dacă facem un CT (computer tomograf) sau o rezonanţă magnetică (RMN) a capului, singurul lucru de care trebuie să ţinem cont este să nu avem tije metalice ulterioare unor intervenţii ortopedice.

La un CT a regiunii toracice, din nou nu este nevoie de niciun fel de pregătire din partea pacientului", a explicat medicul radiolog Ioana Voiculescu, miercuri, la rubrica Sfat de Sănătate cu Andreea Cigolea, de la Antena 3.

Dacă vrem să investigăm zona abdomenului şi pelvisului, pentru a afla dacă suferim de anumite afeţiuni, trebuie să nu mâncăm cu patru ore înainte, dar putem consuma lichide.

Medicul spune că este important să nu consumăm alimente, pentru ca intestinul să fie liber şi să-l putem analiza eficient. 

Pentru patologia de tract biliar, pentru pelvis, prostată este net superior RMN-ul în comparaţie cu CT, însă depinde de ce zonă a corpului trebuie investigată.

"De asemenea, este foarte important de ştiu dacă pacientul este alergic sau nu la ceva", atrage atenţia dr. Ioana Voiculescu.

Pentru cei claustrofobi, RMN este un pic mai dificil de realizat, pentru că e o situaţie greu de controlat.

În plus, trebuie ştiut că gravidele nu pot apela sub nicio formă la un computer tomograf.

Sfat de Sănătate. Ce facem înainte de a merge la un RMN

×
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close