Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Ce trebuie să faci pentru a te simți sătul cu puțină mâncare. Medic: "Este cel mai bun obicei pentru o digestie corectă"

Ce trebuie să faci pentru a te simți sătul cu puțină mâncare. Medic: "Este cel mai bun obicei pentru o digestie corectă"

O siluetă suplă este un țel pentru foarte multe persoane. Dieta, sportul, sunt doar câteva metode la care apelează persoanele care își doresc să piardă câteva kilograme. În schimb, medicul Mihaela Bilic ne oferă cel mai prețios truc pentru a ne simți plini chiar și cu mâncare puțină.

Ce trebuie să faci pentru a te simți sătul cu puțină mâncare. Medic: "Este cel mai bun obicei pentru o digestie corectă"
Sursa foto: Profimedia Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    16 Feb 2024   •   12:09

Să mănânci puțin, dar să te simți sătul pare a fi dorința oricărui om care este atent la silueta sa. Medicul Mihaela Bilic ne învață că nu dieta sau sportul sunt cheia succesului, ci masticația. Atâta vreme cât vom mesteca corespunzător alimentele, ne vom simți în scurt timp sătuli, chiar și cu puțină mâncare. 

"Digestia începe în gură...... Și ăsta este motivul pentru care înțelepții budiști ne sfătuiesc să mestecam până și apa! Rolul masticației este multiplu: reduce dimensiunea bucăților de mâncare ca să putem să le înghițim, umidifică și înmoaie alimentele, fragmentează fibrele și facilitează acțiunea salivei, care are rol în digestia glucidelor.

Doar la gândul mâncării, înainte de a introduce prima îmbucătură în gură, glandele salivare încep să secrete salivă. Există 2 tipuri de salivă: cea produsă în partea anterioară a gurii, cu rol de umidificare a alimentelor și cea produsă în fundul gurii, mai vâscoasă, destinată lubrifierii pasajului spre esofag", ne spune Mihaela Bilic. 

Conform medicului, saliva conține enzime numite amilaze care declanșează digestia chimică a glucidelor încă din cavitatea bucală. Lanțurile lungi de amidon din pâine, paste făinoase, cartofi sau orez încep să fie fragmentate în molecule mai mici de glucoză.

Această primă etapă a digestiei, care se realizează în gură, este esențială și indispensabilă- să mesteci de 20-30 de ori fiecare înghițitură de mâncare este cel mai bun obicei pentru o digestie corectă. 

"În plus mestecatul îndelungat este un element care ne protejează de lăcomie- nu doar digestia e ajutată, ci și senzația de sațietate, care se instalează mai rapid. Pierdeți timp mestecând, veți constata cu surprindere că vă săturați cu mai puțină mâncare", mai precizează Mihaela Bilic.

×
Parteneri
Mărturia exclusivă a celui care l-a dus pe Prințul Paul în Malta
x close