Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Cum știm că legumele pe care le mâncăm sunt sănătoase. Dr. Laura Ene: ”Să ne ghidăm după aceste repere”

Cum știm că legumele pe care le mâncăm sunt sănătoase. Dr. Laura Ene: ”Să ne ghidăm după aceste repere”

Mâncăm roşii stropite bine cu insecticide şi culese imediat, ca să se coacă în magazine. Din păcate acest lucru nu este valabil numai pentru tomate, ci pentru mai toate legumele. Deși nu avem cum să știm cu siguranță ce mâncăm, e important să ne ghidăm după câteva aspecte.

Cum știm că legumele pe care le mâncăm sunt sănătoase. Dr. Laura Ene: ”Să ne ghidăm după aceste repere”
de Andreea Cigolea    |    13 Iul 2021   •   10:27

"Este foarte greu de spus cine verifică legumele din România. În mod normal, ar trebui să le verifice atât Protecția Consumatorului cât și ANSVS, dar și alte instituții care au această calitate. Din nefericire, România nu este încă pregătită și aceste instituții ale statului nu au laboratoare suficiente care să verifice aceste lucruri.

Motiv pentru care se întămplă ceea ce se întâmplă pe piață. Plecând de la calitatea produselor și de la originea lor, Ministerul Agriculturii are un corp de control care are în sarcinile de serviciu chiar această sarcină", a explicat Dragoș Frumosu, președintele Federației Sindicatelor din Industria Alimentară (FSIA).

Medicul Laura Ene a oferit câteva detalii cu privire la modul în care ne putem alege legumele atunci când mergem la piață, astfel încât să fie cât de cât sănătoase.

”Din păcate nu putem să știm 100% dacă legumele pe care le consumăm sunt sănătoase, însă eu personal am câteva repere după care mă ghidez atunci când aleg fructele și legumele:

  • în primul rând verific dacă sunt din UE, că sunt de sezon și că nu vin de foarte departe. Dacă vin de la mare depărtare, cu siguranță substanțele care să le ajute să ajungă la sute sau chiar mii de km vor fi într-o cantitate mai mare
  • mirosul este un aspect important. Mirosiți fructele și legumele, dacă nu miros a nimic, lăsați-le pe tarabă
  • aș consuma legumele care nu sunt foarte mari și care nu sunt perfecte, ceruite. Să fie un pic afectate, bătute. Eu care țin minte mirosul roșiilor din curtea bunicii, îmi pot da seama dacă sunt cât de cât pe aproape”.

Am dus roșiile din piață la analize. Concluzia specialiștilor este îngrijorătoare

Pe o singură roşie, din Turcia, specialiştii au găsit şi câte trei insecticide diferite. Autorităţile admit că astfel de legume sunt periculoase pentru consum, dar aşteaptă ca alţii să vină cu soluţii şi legi mai bune în Parlament.

Pentru a verifica cât de multe pesticide contin roșiile din comerț reporterul Antena 3 a cerut ajutorul specialiștilor de la Institutul de Cercetări Alimentare. Reporterul Antena 3 a fost însoţit de un inginer din industria alimentară şi au cumpărat împreună mai multe sortimente de roşii din diverse locuri. Prima oprire: într-un supermarket din Capitală.  Urmăriţi o anchetă realizată de Roana Rotaru, în cadrul unei noi campanii News Hour with CNN: "MANCARE LA TESTARE".

×
Subiecte în articol: legume Laura Ene
Parteneri
Incendiu puternic lângă stadionul Dinamo București
x close