Antena 3 CNN Actualitate Sănătate De ce nu facem copii. Ce legătură au cosmeticele sau ambalajele de plastic: Medic: ”Aceşti produşi chimici alterează fertilitatea”

De ce nu facem copii. Ce legătură au cosmeticele sau ambalajele de plastic: Medic: ”Aceşti produşi chimici alterează fertilitatea”

Multe dintre cuplurile care îşi doresc copii, constată la un moment dat că nu se poate. Vestea bună este că există soluţii. În urma analizelor şi investigaţiilor necesare, specialiştii pot identifica tratamentul salvator. Aflăm în continuare care sunt cele mai frecvente afecţiuni întâlnite în rândul femeilor, dar şi o serie de soluții.

De ce nu facem copii. Ce legătură au cosmeticele sau ambalajele de plastic: Medic: ”Aceşti produşi chimici alterează fertilitatea”
de Andreea Cigolea    |    15 Sep 2020   •   09:45

Potrivit specialiştilor, infertilitatea în cuplu provine de la femei, în 40% dintre situaţii. Cauzele sunt împărţite în trei mari categorii. 

”Sunt cauze uterine care implică, de exemplu, anumite malformaţii uterine, fibroame cu dezvoltare înspre cavitatea uterină, polip endometrial, mai pot să fie cauze tubare care sunt reprezentate de construcţii tubare, tulburări de permeabilitate sau chiar lipsa completă a trompelor uterine, cauze peritoniale care implică aderenţe de la intervenţii chirurgicale anterioare sau endometrioza care este cu o incidenţă tot mai mare. Cauze care ţin de ovulaţie, de exemplu, că nu se produce ovulaţia din diferite motive, unele dintre ele pot fi reprezentate chiar şi de chisturile ovariene. Şi cauze cervicale, aşa numitele cervicite cronice în care glera cervicală poate să fie modificată” a explicat Dr. Micu Romeo, medic specialist obstetrică - ginecologie, în cadrul spitalului Regina Maria. 

În plus, specialiştii mărturisesc că în ultima perioadă apar şi situaţii în care cauza rămâne neidentificată. 

”Iniţial, era apreciat că undeva cam 15% din cuplurile care nu reuşesc să conceapă nu au o cauză evidentă la investigaţiile de bază efectuate. Iar aceasta se pare că ţine tot mai mult şi de stilul nostru de viaţă pe care l-am adoptat în ultimul timp, de anumiţi factori de mediu, poluanţi de mediu care pot să intervină. Sunt implicaţi destul de mult aşa numiţii bisfenoli şi ftalaţi, care vin în componenţa unor cosmetice, unor ambalaje de plastic care ne uşurează foarte mult viaţa, dar pe de altă parte vin cu alte neajunsuri. Aceşti produşi chimici există dovezi că sunt disruptori endocrini, că modifică nivelele de estrogen şi prin asta pot să fie implicaţi la alterarea fertilităţii” a mai adăugat Dr. Micu Romeo, medic specialist obstetrică - ginecologie, la Antena3. 

Printre cele mai frecvente cauze de infertilitate se numără endometrioza, care, din fericire, poate fi tratată

”Practic, indicaţiile la ora actuală sunt de a se trata chirurgical această endometrioză în anumite situaţii. Implică mai multe specialităţi medicale, ca să spunem aşa, şi noi rămâne să intervenim chirurgical doar atunci când dimensiunile sau anatomia pelvisului este modificată. Îmi aduc aminte de multiple cazuri în care am intervenit chirurgical pentru chiste de endometrioză sau chiste funcţionale simple şi care ulterior, după un tratament postoperator, care este indicat în aceste situaţii, au reuşit să obţină sarcina. Cel mai adesea, endometrioza apare atunci când ciclul menstrual a început de la o vârstă fragedă, nivelul de estrogen este ridicat sau viitoarea mamă consumă cantităţi mari de alcool” a încheiat ginecologul, la Numai de Bine.

×
Subiecte în articol: infertilitate cauze
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close