Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Copilul face febră: mergem la spital sau stăm acasă, ca să nu luăm coronavirus? Sfatul dr. Mihai Craiu

Copilul face febră: mergem la spital sau stăm acasă, ca să nu luăm coronavirus? Sfatul dr. Mihai Craiu

Medicul pediatru Mihai Craiu ne spune cum trebuie să acţionăm corect atunci când, în plină pandemie de coronavirus, copilul face febră. 

Copilul face febră: mergem la spital sau stăm acasă, ca să nu luăm coronavirus? Sfatul dr. Mihai Craiu
Sursa foto: Facebook
de M.Z.    |    13 Apr 2020   •   14:56

Doctorul atrage atenţia că, în funcţie de simptomatologie, o febră poate fi tratată şi acasă, dacă cerem sfatul medicului de familie prin telefon, dar atunci când situaţia este serioasă, nu trebuie să ţinem copilul acasă de teama noului coronavirus, ci să mergem cu el la Urgenţă.

Săptămâna trecută, un copil mic cu boală diareică a murit pentru că părinților le-a fost frică să îl ducă la spital, de teama noului coronavirus.

"În momentul acesta, mulţi părinţi aleg să stea acasă şi să nu ia nicio decizie, de teama unei potenţiale infectări cu coronavirus, ceea ce nu e întotdeauna o decizie înţeleaptă, pentru că restul microbilor nu şi-au luat pauză acum, în momentul pandemiei", a spus medicul Mihai Craiu, la Pro tv.

Totul este diferit, în funcţie de vârsta copilului, dar şi de simptome.

"Depinde foarte mult de vârsta copilului şi de mărimea febrei. Dacă vorbim de un copil mic, preşcolar sau sugar, orice valoare mare de temperatură poate să producă convulsii febrile.

De aceea, este bine ca atunci când copilul face o valoare foarte mare, de 39 de grade sau mai mult, şi arată rău, adică nu se mai trezeşte, vomită continuu sau are dureri mari, trebuie neapărat să vină la Urgenţă.

Nu e cazul să aşteptăm. Uneori, aşteptatul poate să producă tragedii", a atenţionat pediatrul Mihai Craiu.

"Dacă are o boală obişnuită, asemănătoare celor pe care le-a mai avut înainte, atunci e prudent ca părinţii să sune doctorul de familie şi câteva sfaturi prin telefon ar putea să ducă la controlul bolii la domiciliu", a explicat medicul.

Pantofii, un mare pericol

Pediatrul le spune părinţilor care scot copiii afară să fie foarte prudenţi atunci când se întorc în casă. 

Pantofii celor mici pot reprezenta un mare pericol.

Iată ce trebuie să facem imediat cum am intrat în casă: "să aibă foarte mare grijă la pantofii copiilor: s-a dovedit că 50% din transmiterile accidentale în afara spitalelor în China au fost făcute prin tălpile pantofilor. Deci, părinţii care ies cu copiii mici afară să aibă mare grijă. Când se întorc, să nu-i lase să-şi scoată ei încălţările, să le scoată părinţii, apoi să dezinfecteze tălpile şi mâinile şi apoi să intre în rutina dinăuntrul casei", a atenţionat pediatrul.

Avertismentul medicilor: Coronavirusul se poate răspândi prin tălpile pantofilor

×
Subiecte în articol: febra coronavirus Mihai Craiu
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close