Antena 3 CNN Actualitate Sănătate În ce constă recuperarea medicală în urma unei fracturi. Medic: ”Nu faceți sub nicio formă asta!”

În ce constă recuperarea medicală în urma unei fracturi. Medic: ”Nu faceți sub nicio formă asta!”

Andreea Cigolea a prezentat la „Sfat de Sănătate”  tot ce este necesar să știm despre recuperarea în urma unei fracturi sau a unei entorse. Medicul Diana Tache-Codreanu a explicat cum arată un program de recuperare medicală și ce nu este indicat să facem sub nicio formă dacă am suferit un accident. 

În ce constă recuperarea medicală în urma unei fracturi. Medic: ”Nu faceți sub nicio formă asta!”
Sursa foto: Antena 3
de Andreea Cigolea    |    09 Sep 2020   •   10:00

Este sezonul estival și sporturile în aer liber sunt mult mai frecvente. Riscul să suferim un traumatism urcând pe munte sau jucând volei este mai mare. Un moment de neatenție și călcăm strâmb, iar articulația glezeni suferă o modificare, toate ligamentele se întind. Uneori se poate ajunge chiar și la fractură. 
 
Ce facem după ce călcăm strâmb 

- imobilizare articulație 
- gheață 
- poziție ridicată a membrului infeior 
- urgent la medic 

Medicul, de obicei ortoped, va stabili dacă membrul va fi imobilizat. După terminarea perioadei de imobilizare este bine să începem un program de recuperare. Este indicat să mergem la un specialist de recuperare, care va compune un ansamblu de măsuri terapeutice pentru obiectivele pe care ni le propunem. 

Ce implică un program de recuperare medicală 

- fizioterapie 
- electroterapie
- laser
- kinetoterapie 

O articulație care a suferit o entorsă însemnă că are ligamentele mai laxe, mai întinse, ca un elastic de care am tras de prea mult. Nu avem voie să foțăm locul, să facem mișcări excesive până nu se reface. Dacă articulația este foarte afectată, atunci ar trebui un examen care să ne spună stadiul leziunilor și abia apoi putem afla dacă ajungem la capacitatea de efort de dinainte. 

În general, o cură de recuperare durează 2-3 săptămâni. La vârste tinere refacerea este rapidă dar dacă rămâne o articulație mai mobilă decât pe partea celaltă, riscul să recidiveze este mai mare și trebuie mai multă prudență. 

×
Subiecte în articol: Sfat de sănătate fractura recuperare
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close