Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Lipsesc de pe piață antibioticele pentru copii. Nici ibuprofen sirop nu se mai găsește

Lipsesc de pe piață antibioticele pentru copii. Nici ibuprofen sirop nu se mai găsește

O asociație a farmaciilor independente atrage atenția, luni, asupra faptului că, în plin sezon rece, în România lipsesc antibioticele, în special cele pentru copii.

Lipsesc de pe piață antibioticele pentru copii. Nici ibuprofen sirop nu se mai găsește
Sursa foto: Adri Salido/Getty Images
de Andreea Cigolea    |    31 Oct 2022   •   11:16

Potrivit unui comunicat al Asociației Farmaciilor Independente Ethica, organizație care reunește farmacii din 31 de județe și din București, reclamă lipsa de reacție a autorităților la absența antibioticelor de pe piața din România, în special a celor pentru copii.

”Odată cu începerea școlii și întoarcerea copiilor în colectivități, suprapuse peste sezonul rece, infecțiile respiratorii acute sunt din ce în ce mai întâlnite și realitatea cruntă este că nu avem cu ce să tratăm copiii care au nevoie de antibiotic.

Vorbim de cazuri concrete de copii care se recuperează foarte greu sau necesită internare pentru că banalele antibiotice, în special siropuri sau suspensii orale de uz pediatric, nu se găsesc. Este o situație extrem de gravă, iar noi ca farmaciști ne vedem neputincioși în a o rezolva”, a declarat Cristina Pavel, președintele asociației.

Conform acesteia, pacienții sau aparținătorii de foarte multe ori sunt nevoiți să se întoarcă la medic pentru a li se schimba tratamentul din cauza lipsei produselor sau sunt nevoiți să parcurgă zeci de kilometri în speranța că vor găsi medicamentele necesare pe stocul vreunei farmacii.

”Probabil, dacă situația nu se rezolvă, vom vedea mult mai multe cazuri agravate, mult mai mulți copii la urgențe sau internați în spital pentru afecțiuni care puteau fi tratate acasă. Autoritățile trebuie să fie informate și trebuie să ia măsuri pentru minimizarea efectelor acestei crize și pentru a readuce pe piața din România cantitățile necesare de antibiotice”, a mai spus Cristina Pavel.

Asociația solicită autorităților, Ministerului Sănătății și Agenției Naționale a Medicamentului, să rezolve această situație gravă cu care părinții copiilor se confruntă și care poate să aibă efecte importante în sănătatea acestor copii pe termen lung.

Reprezentanții organizației atrag atenția că un alt produs care lipsește în ultima perioadă, cu un impact semnificativ asupra persoanelor care suferă de afecțiuni din sfera neurologică sau psihiatrică, este carbamazepina.

Mai mult, discontinuități ale altor medicamente, în special a celor ieftine, sunt din nou anunțate de către producătorii de medicamente, ceea ce pune o și mai mare presiune asupra farmaciilor pentru a se aproviziona și un pericol imens pentru sănătatea pacienților, mai arată aceștia.

Reprezentanții asociației dau exemple de medicamente de uz pediatric care lipsesc de pe piață sau se găsesc în cantități insuficiente (în special sub formă de sirop sau suspensie orală): amoxicilină cu acid clavulanic, cefuroximă, cefaclor, cefalexină, claritromicină, fenoximetilpenicilină, chiar și ibuprofen sirop.

×
Subiecte în articol: antibiotic copii farmacie
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close