Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Adevărul despre menopauză și creșterea în greutate. Cinci sfaturi pentru o stare de sănătate bună

Adevărul despre menopauză și creșterea în greutate. Cinci sfaturi pentru o stare de sănătate bună

Menopauza și creșterea în greutate par să meargă mână în mână. Un studiu efectuat la Universitatea de Medicină din Chicago a arătat ce pot face femeile pentru a evita o astfel de problemă care poate aduce complicaţii grave pentru sănătate.

Adevărul despre menopauză și creșterea în greutate. Cinci sfaturi pentru o stare de sănătate bună
Sursa foto: Freepik.com
de Georgiana Adam    |    10 Mar 2024   •   18:40

"M-am dus la culcare și m-am trezit a doua zi și vă spun că m-am îngrășat cu 20 de kilograme". Aceasta este ”plângerea” pe care dr. Monica Christmas o aude tot timpul în calitate de director al programului de menopauză de la Universitatea de Medicină din Chicago, unde este și profesor asociat de obstetrică și ginecologie.

Acest fenomen nu se limitează la pacienții ei, a declarat Christmas pentru Dr. Sanjay Gupta, corespondent medical al CNN, în recentul său podcast.

"M-am uitat în jurul meu la membrii propriei mele familii sau poate la alte persoane pe care le cunoșteam și care se aflau în acest interval de vârstă și părea că, wow, păreau să ia foarte mult în greutate într-o perioadă scurtă de timp", a spus ea.

Femeile se îngrașă cu aproximativ 1,5 kilograme pe an între 40 și 50 de ani. Și o mare parte din această greutate în plus pare să ajungă în zona mediană, pregătind terenul pentru probleme metabolice, inclusiv hipertensiune arterială, glicemie ridicată și colesterol ridicat, toate acestea crescând riscul de boli cardiovasculare.

Dar este menopauza într-adevăr de vină pentru creșterea în greutate a femeilor aflate la mijlocul vieții? Ca în cazul multor probleme de sănătate, este complicat.

Christmas precizează că este imposibil să vorbești despre creșterea în greutate în preajma menopauzei fără să vorbești despre celălalt elefant din cameră: îmbătrânirea.

"Menopauza este legată în mod inextricabil de procesul de îmbătrânire", a spus ea.

"Îmbătrânirea, în general, este asociată cu creșterea în greutate, mai ales din cauza schimbărilor în stilul de viață: să fim mai sedentare, să nu mai fim la fel de active ca odinioară", precizează Christmas.

Ea a spus că, de obicei, nu se întâmplă deodată. În schimb, circumstanțele schimbătoare ale vieții, cum ar fi mai multe responsabilități legate de locul de muncă și de creșterea copiilor, conspiră pentru a ne răpi timpul pentru activitățile de petrecere a timpului liber care obișnuiau să ne mențină activi.

Și mai există cel puțin un factor care contribuie la creșterea în greutate pe măsură ce îmbătrânim.

"Realitatea este că metabolismul nostru încetinește pe măsură ce înaintăm în vârstă", a spus ea.

Un studiu des citat a constatat că acesta rămâne destul de stabil între 20 și 60 de ani, dar apoi scade.

Dar este departe de a fi o cauză pierdută, este de părere Christmas. "Creșterea în greutate nu se întâmplă cu toată lumea; oamenii care sunt cu adevărat activi, care sunt meticuloși în ceea ce privește exercițiile fizice, care sunt intenționați cu privire la ceea ce își alimentează corpul, probabil că este o schimbare minimă", mai spune ea

Deci, ce puteți face pentru a atenua răspândirea vârstei mijlocii? Medicul are aceste cinci sfaturi.

Corpul tău, templul tău

Dr. Monica Christmas crede în tratarea dietei tale așa cum îți tratezi contul bancar: fiți meticuloase cu ceea ce alegeți să puneți în el și cum vă cheltuiți caloriile.

"Michael Pollan a spus-o cel mai bine: "Mănâncă mâncare adevărată, nu prea multă, și mai ales plante". Are atât de multă dreptate", a spus ea.

"Ori de câte ori ne gândim la oameni ca fiind oameni ce par că întineresc, aceștia sunt de obicei vegetarieni sau aproape de asta. Aderarea la o dietă bazată pe plante, plină de alimente antiinflamatorii (precum cele din dieta mediteraneană) și evitarea alimentelor foarte procesate care conțin sodiu, zahăr și grăsimi trans este cel mai bun cadou pe care vi-l puteți face”, explică medicul.

Faceți din activitatea fizică un mod de viață

Exercițiile fizice sunt esențiale pentru menținerea unei greutăți sănătoase și pentru combaterea pierderii de mușchi care vine odată cu îmbătrânirea și care poate expune adulții în vârstă la un risc mai mare de dizabilitate.

Evitați alcoolul

Limitați consumul de alcool sau evitați-l cu totul.

"În afara caloriilor suplimentare, alcoolul poate perturba somnul, poate exacerba sau declanșa depresia și adesea ne scade inhibiția. Majoritatea oamenilor au tendința de a mânca mai mult - și de obicei nu este vorba de mai multe legume - atunci când beau alcool", a spus Christmas.

Dați prioritate somnului

"Cercetările au arătat că lipsa somnului suficient este asociată cu creșterea în greutate", a spus Christmas. "Persoanele care nu dorm suficient iau adesea gustări mai multe și se răsfață cu toate alimentele bogate în calorii pe care ar trebui să le evităm”, explică medicul.

Practicați îngrijirea de sine și iubirea de sine

Menopauza este o fază naturală a vieții care poate fi asociată cu simptome deranjante, inclusiv creșterea în greutate - dar nu lăsați ca acest lucru să vă stingă bucuria.

"Este important să ne angajăm intenționat în exerciții fizice regulate și să respectăm o dietă sănătoasă; cu toate acestea, este la fel de important să creăm spațiu pentru îngrijirea de sine", a spus Christmas.

Ea a adăugat că tristețea, iritabilitatea, creșterea anxietății și scăderea motivației sunt foarte frecvente în timpul tranziției la menopauză.

"Consultarea unui specialist în sănătate mintală și, în unele cazuri, tratamentul medical poate fi util, mai ales dacă depresia contribuie la supraalimentarea sau la lipsa de exerciții fizice", a spus ea.

×
Subiecte în articol: menopauză crestere in greutate
Parteneri
Fraudă cu vouchere de vacanţă. Cinci poliţişti implicaţi
x close