Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Pericolul lentilelor de contact | Medicii avertizează care sunt cele mai dăunătoare: Pot duce chiar la orbire

Pericolul lentilelor de contact | Medicii avertizează care sunt cele mai dăunătoare: Pot duce chiar la orbire

Un avertisment clar adresat celor care poartă anumite lentile de contact vine din partea medicilor oftalmologi. 

Pericolul lentilelor de contact | Medicii avertizează care sunt cele mai dăunătoare: Pot duce chiar la orbire
Sursa foto: Pexels.com
de Georgiana Botez    |    19 Aug 2023   •   14:10

După ce mai multe persoane au ajuns în cabinetele lor având corneea bolnavă, medicii revin cu sfaturi de utilizare a lentilelor şi mai ales ne recomandă să nu le achiziționăm pe cele cu un termen de valabilitate – de la deschidere - mai mare de o lună. 

Lentile trimestriale sau chiar anuale pot fi găsite cu ușurință pe internet, doar că nu sunt recunoscute de Comisia Europeană a lentilelor de contact și pot avea efecte grave asupra sănătății ochilor. Pot duce chiar la orbire

Pe internet, pe site-urile unor cunoscuți furnizori de produse oftalmologice, găsim cu ușurință și lentilele anuale, cu nu mai puțin de 365 de purtări. 

Oficial, acestea nu ar mai trebui să fie pe piaţă de cel puțin doi ani, dar unii importatori preferă să epuizeze stocurile existente pentru a nu rămâne cu marfa nevândută. 

O astfel de pereche de lentile anuale costa peste 600 de lei, dar în ultimele luni au avut preţuri cu mult reduse, iar acum se vând cu 250 de lei perechea. 

Medicii spun că atât cele medicale, cât și cele cosmetice, cu perioada îndelungate de folosire, pot fi periculoase.

Cine le foloseşte mai mult de 8-10 ore pe zi şi-ar putea pierde vederea pentru că, în timp, ochii se usucă şi pe cornee apar vase de sânge anormale, atenţionează medicii.

Vederea scade treptat, însă cel mai mare pericol e dezvoltarea acelei reţele pe centrul corneei, pentru că fenomenul se asociază şi cu infecţii, poate apărea orbirea.

În plus, purtătorii de lentile trebuie să evite locurile cu mult fum sau praf pentru ca ochii să nu li se irite. Mulţi dintre români renunță la ochelari în favoarea esteticii și se las ademeniți de ofertele avantajoase postate pe internet.

În sezonul estival, lentilele par mai confortabile când vine vorba despre o evadare la piscină. Dar este riscant, atrag atenția medicii. O picătură din apa din bazine sau cea din mare poate infecta instant lentila și îmbolnăvi ochiul.

×
Subiecte în articol: lentile de contact orbire
Parteneri
Benzina, mai scumpă decât motorina pentru prima dată în ultimele 10 luni
x close