Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Războiul din Ucraina şi riscul reapariţiei în România a unei boli eradicate în ţara noastră 

Războiul din Ucraina şi riscul reapariţiei în România a unei boli eradicate în ţara noastră 

România riscă să se confrunte cu cazuri de poliomielită, după izbucnirea războiului din Ucraina, avertizează doctorul Virgil Musta.

Războiul din Ucraina şi riscul reapariţiei în România a unei boli eradicate în ţara noastră 
Sursa foto: Chris McGrath/Getty Images
de Andreea Cigolea    |    08 Mar 2022   •   15:35

Poliomielita nu a fost eradicată în Ucraina, iar boala poate afecta persoanele nevaccinate.

Potrivit medicului din Timişoara, în ultimii ani medicii români au primit periodic alerte din cauza unor cazuri de poliomielită din Ucraina, unde boala nu a fost eradicată.

”Noi am avut de mai multe ori alerte de poliomielită. În Ucraina există poliomielită. Odată cu venirea persoanelor din Ucraina există riscul ca pe o populaţie nevaccinată să se declanşeze cazuri sau o epidemie de poliomielită, ceea ce ar fi foarte tragic, pentru că este o altă boală care lasă sechele importante şi cu care noi nu ne-am mai confruntat de foarte mulţi ani”, susţine doctorul Virgil Musta.

Avertismentul Direcţiei de Sănătate Publică

”Având în vedere situaţia specială din Ucraina, inclusiv contextul epidemiologic şi existenţa unui aflux crescut de persoane pe teritoriul României, care pot fi cazate în alte locaţii decât cele organizate (tabere pentru refugiaţi, centre de imigrări) Directia de Sănatate Publică Timiş atrage atenţia asupra existenţei riscului de import pentru diverse boli transmisibile, cu precădere difteria, poliomielita şi rujeola”, arată DSP Timiş.

Cum se manifestă poliomielita

Poliomielita este o infecţie a sistemului nervos care apare ca o viroză cu dureri de muşchi şi de cap. 

”De cele mai multe ori, boala se opreşte în această fază, dar sunt persoane la care avansează şi dau acele pareze care creează un handicap cu sechele importante. E o boală cu manifestări neurologice care poate da multe sechele şi perturbări într-o societate care trebuie să susţină aceste persoane care nu vor mai putea fi active”, a explicat doctorul Musta.
 

×
Subiecte în articol: poliomielită România infectie Ucraina
Parteneri
Români blocaţi de 24 de ore pe aeroportul din Dubai
x close